Prima pagină » Economic Local » Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în această lună. În stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni au fost cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10
Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în această lună. În stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni au fost cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10

Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în această lună. În stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni au fost cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10

29 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Stațiile de monitorizare a calității aerului, din Iași, au înregistrat noi episoade de poluare în această lună. Cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10 au fost înregistrate în stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni. Potrivit APM Iași, pe data de 27 octombrie 2021, indicele de calitate a aerului a fost de la „acceptabil” la „rău”

Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași în ultima lună. Cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului, au fost în stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni. Potrivit datelor furnizate de cele 6 stații automate de monitorizare a calitații aerului din județul Iași, în data de 27 octombrie 2021, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „acceptabil” la „rău”. Trei depășiri ale PM10 au fost înregistrate în stația din Podu de Piatră- IS 1.

Posibilele cauze care cumulat au condus la valori crescute la indicatorul PM10 măsurat automat în stația IS-1, în data de 21 octombrie 2021, se datorează atât traficului auto, cât și altor surse locale (încălzire rezidențială), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei (inversiune termică și calm atmosferic). În stația Bosia-Ungheni-IS 6, cauzele creșterii valorilor indicatorului PM10 sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul județean 249A (neasfaltat, aflat într-o accentuată stare de degradare), situat în vecinătatea stației.

Cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10 au fost în stația din Podu de Piatră

De asemenea, cauzele depășirilor înregistrate la indicatorul PM10 sunt arderi de combustibili solizi pentru încălzire în gospodăriile populației din zona rurală în care este amplasată stația, alte surse locale de emisii (lucrări și activități din gospodăriile populației din zonă, inclusiv arderi de deșeuri vegetale), dar și lucrări agricole sezoniere (arat, grapat, semănat), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei (inversiune termică și lipsa precipitațiilor). Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate, iar pe site-ul anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer pot fi găsite informații despre calitatea aerului din Iași. Principala cauză a poluării din municipiul Iași, mai ales în Podu de Piatră, este traficul.

Garda de Mediu Iași a amendat companiile cu 1,3 milioane de lei

Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 1,3 milioane de lei. În perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2021 au fost efectuate 657 de controale, din care 509 controale în domeniul controlului poluării industriale și 148 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma verificărilor efectuate de comisarii de mediu, au fost aplicate 173 de sancțiuni în valoare de 1.331.000 lei și au fost făcute 4 sesizări penale. Amenzile au fost aplicate pentru mai multe neconformități, precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate, poluarea din județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *