Prima pagină » Economic Local » Noi episoade de poluare înregistrate în Iași. Cele 200 de incendii de vegetație au generat depășiri la indicatorul PM10
Noi episoade de poluare înregistrate în Iași. Cele 200 de incendii de vegetație au generat depășiri la indicatorul PM10

Noi episoade de poluare înregistrate în Iași. Cele 200 de incendii de vegetație au generat depășiri la indicatorul PM10

21 apr. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin în Economic Local

Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași în luna martie 2022, fiind depăşiri faţă de limită admisă la indicatorul PM10 ,în toate staţiile de monitorizare a calității aerului. În aceeași perioadă au fost 200 de incendii de vegetație care au generat poluare

Noi depășiri ale limitei admise la indicatorul PM10 au fost înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului, Iașul fiind mai poluat în luna martie 2022, față de luna precedentă. În toate stațiile existente de monitorizare a calității aerului din judeţul Iaşi se măsoară automat PM10, iar în 4 dintre ele se măsoară automat indicatorul PM2,5.

Conform datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului(APM) Iaşi, care monitorizează calitatea aerului, în luna martie 2022, în județul Iași s-au înregistrat 33 de depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecția sănătății umane(50 micrograme/m3) la indicatorul particule în suspensie PM10 determinate gravimetric. Astfel, 10 depăşiri la staţia de fond urban-trafic IS-6 Bosia Ungheni, 9 la staţia de trafic IS-1 Podul de Piatră, 7 la staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, două depăşiri la staţia de fond rural IS-4 Aroneanu și alte 5 la staţia de fond suburban IS-5 Tomești. Toate depăşirile au fost înregistrate în a doua jumătate a lunii martie, în 4 intervale cu episoade de poluare accentuată cu PM10.

Au fost înregistrate depășiri la indicatoarele PM10 și PM2,5

Astfel, în perioadele 14-16 martie 2022, 19-22 martie 2022, 22-24 martie 2022 și 28-31 martie 2022. Valorile maxime au fost înregistrate în perioada 15-31 martie, care au fost şi de 2-3 ori mai mari decât limita admisă, iar media valorilor zilnice în staţiile IS-1, IS-2 şi IS-6 a fost mai mult decat dublă faţă de media aferentă perioadei 01-14 martie 2022, respectiv 26, 24 sau 19 depășiri pentru stațiile IS-1, IS-2 și IS-6.

De asemenea, pentru staţiile IS-1 şi IS-2 se poate observa că, deşi numărul depăşirilor în martie 2022 este comparabil cu cel din martie 2021, media lunară înregistrată în 2022 este cu aproximativ 15 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru staţia IS-6 Bosia-Ungheni, atât numărul depăşirilor, cât şi media lunară din martie 2022 sunt mult mai mari faţă de martie 2021. Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2(pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 micrograme/m3), s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10.

Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași și din cauza incendiilor de vegetație

Principalele surse de poluare sunt: încălzirea rezidenţială, traficul, starea infrastructurii rutiere, salubrizarea şi curăţenia de primăvară, șantierele din Iași, la care s-au adaugat nenumăratele incendii de vegetație şi deşeuri, precum şi lucrările agricole specifice perioadei corelate cu seceta accentuată şi fenomene meteo favorabile acumulării şi menţinerii poluanţilor la sol fără posibilitate de dispersie-calm atmosferic şi inversiune termică.

În perioada 14-31 martie 2022 s-au înregistrat 200 de incendii de vegetaţie/deşeuri în judeţ-cele mai multe pe raza şi în zonele limitrofe Municipiului Iaşi, situații care au contribuit la creşterea considerabilă a valorilor concentraţiilor indicatorilor de calitate a aerului, în special PM10 şi PM2.5. De la început lunii martie, în toate stațiile existente de monitorizare a calității aerului din județul Iaşi se măsoară automat PM10, iar în 4 dintre ele se măsoară automat indicatorul PM2,5.

Analizatoare pentru verificarea calității aerului, montate de APM Iași

De la începutul lunii martie 2022, în 4 din cele 6 staţii existente, au fost montate suplimentar analizoare pentru măsurarea automată a concentraţiilor pentru doi dintre cei mai relevanţi indicatori de calitate a aerului-pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5 în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră, unde se măsoară suplimentar şi PM2,5, automat. În staţiile de fond suburban IS-5 Tomeşti şi rural IS-4 Aroneanu-în care se monitoriza PM10 doar gravimetric-au fost montate suplimentar analizoare automate pentru PM10/PM 2,5. În staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, în care se monitoriza gravimetric PM10 şi PM2,5, s-a montat în plus analizorul automat pentru PM10/PM2,5. Echipamentele, achiziţionate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor,

”completează paleta de masurători ale concentraţiilor poluanţilor din aerul înconjurător, oferă o mai bună imagine a calităţii aerului în aglomerarea Iaşi şi în judeţ din perspectiva celor 2 indicatori şi permite publicului larg accesul la informaţii utile în timp real privind calitatea aerului într-o zonă”, susțin specialiștii de Mediu.

Valorile înregistrate automat au caracter informativ, ele putând fi validate sau invalidate prin metoda de referinţă-metoda gravimetrică.

Ieșenii pot urmări în timp real calitatea aerului

Calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro. Buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului, intocmit de APM Iaşi, este publicat a doua zi pe pagina noastră web și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer, iar rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi accesate la http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1.

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării către primării, Comisariatul Județean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică. Iașul a fost mai puțin poluat în anul 2021. Noi episoade de poluare au fost înregistrate anul trecut spre finalul anului, iar în 2022, în luna februarie, au fost câteva depășiri ale indicatorului PM10.

Comentarii
  • Ati vazut pe strazi autovehicule oprite pentru controale ?

  • Articolul menționează cauza principală a poluării, incendiile de vegetație. La asta putem adăuga pământul adus de ciobănezi pe carosabilul necurățat corespunzător. O a treia cauza are legătură cu dezvoltarea imobiliară, praf, nisip, ciment și ce mai împrăștie Dorel.

    Parcul auto învechit driblează NOx-urile, dar noi încă nu ne-am ocupat de punctele de mai sus. Lockdown-ul din 2020 a liniștit mulți cuvântaci care ar fi vrut să folosim trotinete intergalactice.

  • Noi episoade… Noi sezoane… Multumim pentru nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025