Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Noi dovezi sugerează că imunitatea COVID-19 poate dura 6-8 luni după infecție
Noi dovezi sugerează că imunitatea COVID-19 poate dura 6-8 luni după infecție

Noi dovezi sugerează că imunitatea COVID-19 poate dura 6-8 luni după infecție

01 dec. 2020, 10:08,
în Sanatate

Avem acum cel mai bun răspuns la o întrebare crucială și persistentă despre COVID-19: cât durează imunitatea? Noi cercetări sugerează că pacienții cu coronavirus recuperați au probabil o memorie imună robustă care persistă cel puțin opt luni.

Această memorie se bazează pe mai mult decât doar anticorpi; implică, de asemenea, celule albe din sânge cunoscute sub numele de celule T și celule B care au puteri impresionante de amintire. Combinate, aceste straturi de protecție permit sistemului imunitar să recunoască și să atace din nou coronavirusul dacă l-ar invada din nou, prevenind astfel o altă infecție.

Pentru a evalua cât durează imunitatea la virus în aceste diferite straturi ale sistemului imunitar, oamenii de știință au măsurat câte și ce tipuri de celule imune au recuperat pacienții cu coronavirus la câteva luni după ce s-au îmbolnăvit.

Cercetarea lor oferă speranță că cei care s-au infectat deja probabil nu se vor mai îmbolnăvi ceva timp.

„Majoritatea oamenilor produc cele mai multe părți din răspunsul imun la acest virus și acele părți sunt încă active în jur de șase până la opt luni mai târziu. Asta pare a fi, în general, o veste bună pentru că ai imunitate de protecție”, spune Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla din California și co-autor al studiului, pentru Business Insider.

În timp ce anticorpii scad, celulele T și celulele B persistă

Unele cercetări au sugerat că anticorpii care protejează corpul de infecția ulterioară se estompează în câteva luni. Dar îngrijorările cu privire la aceste constatări pot reduce rolul celulelor T ucigașe, care identifică și distrug celulele infectate, precum și celulele T ajutătoare care informează celulele B despre cum să fabrice noi anticorpi.

„Toate aceste elemente sunt concepute pentru a funcționa împreună: dacă într-o anumită persoană unul nu este atât de grozav, celelalte brațe ale sistemului imunitar pot compensa. Deci, are sens să măsurăm totul”, a spus Crotty.

Așadar, grupul de cercetare a măsurat ambele tipuri de celule T, precum și celule B și anticorpii, în probe de sânge de la 185 de persoane care s-au recuperat de COVID-19.

Aproape 40 dintre participanți au dat sânge de mai multe ori, unele la mai mult de șase luni după boală. Acest lucru a permis cercetătorilor să evalueze modul în care răspunsurile imune ale pacienților s-au schimbat în timp.

Nivelurile pacienților de celule T specifice coronavirusului au scăzut ușor

Rezultatele lor au arătat că nivelurile pacienților de celule T specifice coronavirusului au scăzut ușor între patru și șase luni, apoi au rămas stabile după aceea. Cercetătorii cred că este probabil ca celulele LT și anticorpii să rămână consistenți după această perioadă de șase luni, deoarece acest lucru este tipic altor viruși.

„Este nevoie de una până la două săptămâni pentru ca anticorpii și răspunsurile celulelor T să se dezvolte după o infecție. Aceștia cresc apoi și ating apogeul. Între patru și șase luni au scăzut, iar apoi au tendința de a se mentine în jur de șase luni. Ceea ce vedeți la șase până la opt luni este ceea ce obțineți în ceea ce privește răspunsul imun, deci dacă ați dezvoltat sau nu o memorie imuna”, a declarat pentru Business Insider Alessandro Sette, imunolog la La Jolla.

Rezultatele studiului au indicat, de asemenea, că nivelurile de celule B ale pacienților au crescut între o lună și cele șase luni. Acest lucru este deosebit de bun, a explicat Sette, deoarece celulele B sunt sursa anticorpilor viitori.

„Odată ce invazia virală inițială a dispărut, celulele B vor înceta să lupte, nu vor mai produce anticorpi. Dar sunt încă acolo dacă atacul se reia: dacă aveți o armată în expansiune de celule B care circulă în corp, acest lucru ar regenera un răspuns anticorp”, a spus el.

Un număr mic de pacienți au avut „memorie imună slabă”

Cu toate acestea, anticorpii au scăzut măsurabil până la semnul de șase luni, potrivit studiului. Însă Crotty a spus că declinul este „destul de rezonabil pentru orice infecție” și nu este un motiv de îngrijorare.

Sette și Crotty cred că rata lentă de scădere a numărului de celule T și celule B ale pacienților înseamnă că aceste celule vor dura mult mai mult decât perioada analizată în studiu.

„Răspunsurile imune urmează cartea de joc așteptată și sunt stabile timp de cel puțin opt luni”, a spus Sette, adăugând că „traiectoria nu indică că se vor prăbuși la opt luni și o zi”.

Studiul lui Crotty a constatat că aproximativ 90 la sută dintre oameni dezvoltă imunitate robustă la coronavirusul care este expus anticorpilor, celulelor T și celulelor B. Dar nu toată lumea a dezvoltat toate cele trei elemente imune în același grad, o mică parte dezvoltand doar unele sau niciunul dintre ele.

Acești pacienți par să aibă „o memorie imunitară destul de slabă”, a spus Crotty, deci ar putea fi susceptibili la reinfecție relativ rapid.

Motivul acestei variații de la persoană la persoană nu este clar, dar autorii studiului au descoperit că pacienții care au avut o evoluție mai bună în timpul apariției COVID-19 aveau mai multe tipuri de celule imune care lucrau. Cei care au evoluat prost aveau unul sau mai puțini.

„Nu există nicio modalitate de a face teste rapide de sânge pentru a spune că vei avea memorie imună timp de 10 ani”, a spus Crotty. Deci va trebui doar să așteptăm și să vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025