Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că a purtat discuții cu managerii spitalelor și cu directorii Direcțiilor de Sănătate Publică pentru a găsi soluții de îmbunătățire a relației dintre secțiile de Terapie Intensivă și familiile pacienților.
De asemenea, Rafila a menționat că a discutat cu reprezentanții Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), solicitând revizuirea criteriilor astfel încât toate intervențiile efectuate asupra unui pacient să fie documentate în foaia de observație, iar echipamentele utilizate în tratamente să fie urmărite cu atenție.
„Lunea trecută am făcut teleconferinţă cu spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi am discutat cu cei 60-70 de manageri, plus directorii Direcţiilor de Sănătate Publică să vedem cum să putem face încât, pe termen foarte scurt, să creştem siguranţa pacientului, nu neapărat legat de procedurile medicale, dar şi de proceduri, ci şi în ceea ce priveşte modul de comunicare, pentru că nesiguranţa, mai ales pentru un pacient aflat în Terapie Intensivă, poate să fie generată de două lucruri: o problemă este cea legată de relaţia dintre familie şi personalul medical care trebuie să ofere informaţii pacientului şi lucrul ăsta cred că putem să-l rezolvăm într-un timp relativ scurt”, a declarat Rafila la Digi 24, joi seară.
Ministrul a subliniat că, în discuțiile cu managerii spitalelor, a fost abordată și problema procedurilor medicale.
„Cel de-al doilea se referă la procedurile medicale intrinseci şi aici avem două chestiuni pe care le facem. În primul rând, am discutat cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate să găsim o modificare sau o îmbunătăţire a criteriilor ca să fim siguri că se întâmplă două lucruri: întâi că toate manevrele efectuate unui pacient se regăsesc în foaia de observaţie, pentru că asta a fost una dintre problemele de acolo, de la spital, iar cea de-a doua este legată de trasabilitatea echipamentelor care sunt utilizate la pacient”, a adăugat ministrul.
Listă cu pacienții morți de la Spitalul Sfântul Pantelimon
În cadrul unui alt șir de idei, reiteră cum o listă cu numele pacienţilor decedaţi în secţia de anestezie-terapie intensivă dar şi numele asistenţilor care fuseseră de gardă în perioada precizată în sesizarea trimisă procurorilor au fost găsite la percheziţii, în locuinţa unuia dintre medicii inculpaţi în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
„?Ce facem cu resuscitările?! Nu am fost anunţate? Nu ne-am scandalizat/nu am investigat fiind pac. terminali, cu cauză irev. a SC (n.n. stopului cardiac)”, scrisese doctoriţa.
Aceasta mai avea scris, pe un bilet, „curăţenie în telefon”.
„Referitor la buna desfăşurare a procesului penal, judecătorul notează faptul că, la momentul efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatei … a fost descoperit un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat „Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă”), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie (perioadă care a stat la baza formulării sesizării în cauză), asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”, documente care conduc la suspiciunea rezonabilă că inculpata îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea urmăririi penale”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a medicilor.
jidan imputit , fiu de securist criminal, demisia psd-istule jidanoi imputit, ai salariu urias de la contribuabili, sa fii demis dracului de covrigar , DEMISIA
Buton de panica pentru pacient si CAMERE DE LUAT VEDERI CAT SE POATE LA TOALETE INCLUSIV!