Prima pagină » Actualitate » Noi detalii în cazul fetei ucise de un urs: „Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon”
Noi detalii în cazul fetei ucise de un urs:

Noi detalii în cazul fetei ucise de un urs: „Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon”

10 iul. 2024, 16:20,
în Actualitate

Dezvăluiri cutremurătoare ies la iveală în cazul tinerei de 19 ani ucisă marți după-amiaza pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Tragedia s-a desfășurat în direct, în timp ce dispecerii de la 112 erau la telefon cu fata și prietenul ei, ambii cerând ajutor în același timp. Intervenția a avut un impact profund asupra salvatorilor montani:

„A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”, au declarat, în exclusivitate pentru Digi24.ro, reprezentanții Salvamont Prahova.

Primul apel la 112 a fost făcut marți după-amiază de către iubitul fetei. Acesta a informat dispecerul Salvamont că se află pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați deoarece sunt urmăriți de un urs.

„Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani.

„Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'”, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

„Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”

Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a întrerupt brusc, deoarece tânăra a fost atacată de urs.

„Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști.

„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei”, a declarat pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Deși, inițial, s-a dorit recuperarea trupului tinerei cu ajutorul unui elicopter pentru a scurta timpul, misiunea a fost anulată. Din cauza zonei foarte înguste și împădurită, dar și din cauza cablurilor de teleferic din apropiere, echipajul de pe elicopter a hotărât că misiunea este prea riscantă. Spre seară, corpul tinerei a fost coborât pedestru de salvamontiști. Intervenția cu final tragic de pe Jepii Mici i-a marcat profund pe salvamontiști.

„Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *