Prima pagină » Titlurile zilei » Noi detalii din dosarul „Skoda”! Primarul Mihai Chirica nu demisionează și nu vrea funcții politice: „Nu am făcut corupție!”
Noi detalii din dosarul

Noi detalii din dosarul „Skoda”! Primarul Mihai Chirica nu demisionează și nu vrea funcții politice: „Nu am făcut corupție!”

29 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Situație uluitoare în dosarul achiziției mașinilor marca „Skoda” de la Primăria Iași. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a trimis în judecată un lot de 5 persoane din Primărie, printre care primarul Mihai Chirica și fostul edil Gheorghe Nichita, în urma achiziției suspecte a autoturismelor de la o firmă de leasing. Actualul edil al Iașului susține însă că este nevinovat și că acest dosar se va încheia până la următoarele alegeri locale din 2024

Noi amănunte explozive ies la iveală din dosarul „Skoda”, dosar în care mai mulți șefi din Primăria Iași au fost trimiși în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Deși acest dosar a fost instrumentat de DNA, dosarul a ajuns la Parchet, iar anchetatorii au decis să-i trimită în fața instanței pe cei vizați de achiziția suspectă a autoturismelor de la dealerul în cauză. Au fost trimiși în judecată actualul primar Miha Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, dar și Dumitru Tomorug, director al Direcției Tehnice. La instanță vor mai ajunge și Doina Florescu, fostul șef al Serviciului Juridic, precum și Eugen Chișcă, fostul șef al Serviciului Administrativ din Primăria municipiului Iași.

Reacția primarului Mihai Chirica după trimiterea în judecată

Actualul primar Mihai Chirica se află printre cei trimiși în judecată în acest dosar pornit încă din 2013. La vremea respectivă, Mihai Chirica era viceprimar al municipiului Iași. Procurorii îl acuză de faptul că în calitate de viceprimar a aprobat documentele legate de achiziția mașinilor respective. Edilul susține însă că este nevinovat, lucru demonstrat deja de Curtea de Conturi și chiar de Curtea de Apel Iași.

„Nu este un dosar de corupție. Acesta a fost analizat de DNA pe parcursul mai multor ani. În 2016 a început analiza, iar în anul 2019 a fost închis. Curtea de conturi și Curtea de Apel Iași au transmis că nu există niciun prejudiciu. Primăria Iași nu a intervenit pentru că cei de la Curtea de Apel Iași au hotărât că nu este niciun prejudiciu. Prin urmare, decizia Curții trebuie confirmată de o instanță, iar lucrul acesta s-a întâmplat”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica: „Nu am prejudiciat instituția”

Procurorii îl acuză pe primarul Mihai Chirica de abuz în serviciu. Însă, edilul neagă că ar fi prejudiciat instituția. Primarul a arătat că își va demonstra nevinovăția în instanță, mai ales că prejudiciul nu a fost constatat de instituțiile de control.

„Abuzul în serviciu se petrece când instituția sub interesul unui funcționar public ar fi făcut un prejudiciu. Nu s-a întâmplat așa. Nu pot rămâne indiferent în chestiunile în care sunt implicat. Nu pun la îndoială nicio clipă că voi beneficia de o justiție corectă. Sunt un om care a crescut politic prin demnitate și nu voi renunța. Nu am făcut corupție, nu am prejudiciat nici măcar cu un cent instituția. Este o decizie pe care a luat-o un procuror. Nu o condamn, poate atâtea date a avut. Probabil că așa este procedura și probabil așa trebuie procedat”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Problema achiziției autoturismelor este una destul de veche.

Edilul face un pas în spate în PNL Iași. „Nu voi candida pentru o funcție politică”

Primarul Iașului este președinte interimar al organizației municipale PNL Iași. Mihai Chirica a precizat că se va pune la dispoziția colegilor de partid și că nu va candida pentru o funcție de conducere până când dosarul nu va fi închis de către instanță.

„În 2020, în luna mai, când am ajuns în PNL, purtam cu mine această greutate. Se petrece din 2014. Nu voi abdica de la principiile mele. Nu voi face niciun pas lateral, niciun pas în spate și nici piruiete politice. Voi merge în continuare pe principiile mele. Cât timp pe instanțele din România va fi un dosar în care eu am calitatea de inculpat, chiar dacă voi pleda nevinovat, nu voi candida pentru nicio funcție politică. Este imoral”, a precizat primarul municipiului Iași.

Edilul orașului nu renunță la Primăria Iași

În plus, primarul susține că până la următoarele alegeri locale dosarul va fi încheiat de către instanța de judecată.

„Îmi voi vedea de mandat și voi munci. Pentru cei care aplaudă la această dată, le spun doar că în anul 2024 acest dosar nu va mai fi! Ori judecata va fi încheiată, ori se va prescrie. În 2024 voi începe o competiție politică în care le voi demonsrta că se înșală. Este normal și cinstit să fac aceste precizări. Nu este o situație foarte bună pentru mine, dar este o situație de fapt”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.

Procurorii susțin că prejudiciul din dosar a fost de peste 500 de mii de lei.

„În cursul anului 2013, inculpații au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, pe 16 mai 2013, municipiul Iași a încheiat 4 contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect 3 autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de 4 ani. Prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al municipiului Iași, în cuantum de 503.482 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrativ-teritoriale municipiul Iași”, au afirmat procurorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *