Prima pagină » Eveniment-Social » Noi descoperiri arheologice în hrubele unor case boierești și clădiri istorice- monument din centrul Iașului! Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a decis punerea acestora în valoare (EXCLUSIV)

Noi descoperiri arheologice în hrubele unor case boierești și clădiri istorice- monument din centrul Iașului! Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a decis punerea acestora în valoare (EXCLUSIV)

25 iul. 2020, 09:48,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Noi descoperiri arheologice spectaculoase, făcute în urmă cu câteva zile, la Iași! Totul în hrubele și la fundația unei case boierești celebre, respectiv a unei clădiri- monument, ambele aflate în zone centrale ale orașului. Este vorba despre vestigii ale unei construcții, mai vechi de 200 de ani, respectiv fundația primei închisori moderne din capitala Moldovei. Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a decis punerea acestora în valoare într-o manieră special.

Noi descoperiri arheologice în hrubele unor case boierești și clădiri istorice

Descoperiri arheologice spectaculoase, făcute în această perioadă, în zone centrale ale orașului Iași! Acestea se află în hrubele și la fundația unei case celebre boierești, respectiv a unei clădiri-monument.

Concret, la fosta Casă Canta din Copou, actuala Casă a Universitarilor (CUI), arheologii au scos la iveală vestigiile unei noi construcții care are o vechime de peste 200 ani. În plus, a fost descoperită și o monedă datată din anul 1731. Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul va fi restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori. Foarte probabil, la Casa Universitarilor urmează a se găsi și alte vestigii și artefacte, unice pentru orașul Iași.

Ce descoperiri arheologice s-au făcut, până acum, la clădirea-monument istoric Casa Canta

De reamintit că, până acum, s-au făcut și alte descoperiri arheologice! Este vorba de instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta, actuala Casa Universitarilor Iași. Aici, proprietarul, respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a demarat, încă de la începutul acestui an, un amplu proces de reabilitare și restaurare. Așa ceva nu s-a mai întâmplat de peste 30 de ani. Deja, la interior s-au făcut lucrări ample privind decopertarea, întărirea și consolidarea construcției.

Firma care a câștigat licitația pentru această lucrare este SC Ungureanu Trans SRL. Cel mai probabil în 2021, luna mai, vor fi finalizate lucrările. Totul se va transforma radical, spațiul urmând să aibă o destinație de loisir și academică pentru întreaga comunitate a Universității „Cuza” și nu numai. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale, cât și proprii ale unității de învățământ superior. Imobilul este pe Lista Monumentelor Istorice având codul – IS – II – m – 03782.

Logofătul Nicolae Cantacuzino, zis Canta, fiul lui Iordache, reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840, în timpul domnitorului Mihai Sturdza (1834-1849)

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala Urbană de Gospodărie (1914) și Școala de Menaj (1930).

Din anul 1947 devine cantină restaurant a cadrelor didactice ale Universității „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile sau invitații Universității. Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951-1952. La acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și șapte camere, anexe de aproximativ 600 metri pătrați (mp), un beci de aproximativ 200 mp și aproape 5.000 mp de grădină. Acum, clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor Iași contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Descoperiri și în timpul lucrărilor la reabilitarea Corpului E al Universității „Cuza” din Iași, din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a Iașului

Pe de altă parte, în luna aprilie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  a demarat lucrări de reabilitare a Corpului E din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a urbei, legată de celebra Casă Canano. Deja, în timpul lucrărilor de decopertare și al săpăturilor au fost identificate construcții legate de acest imobil-monument.

„Am demarat lucrările de construcții aferente consolidării, reabilitării, modernizării și echipării clădirii Corpului E al Universității din Fundație-Păcurari. E vorba de o clădire istorică. Proiectul, în valoarea totală de 17.478.080,59 lei, urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției cu 1.806.27 metri pătrați, respectiv cu 13 săli de curs și seminar, un amfiteatru, cinci spații de birouri pentru cadrele didactice, precum și îmbunătățirea condițiilor de studiu și de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Corpul E este clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Era cunoscut și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916

Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al UAIC a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași. Era cunoscută și sub numele de Casa Canano și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arata că, la acele vremuri și la singura închisoare a orașului, ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile.

Odată sosiți aici, toți deținuții intrau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea Bogdan. Acesta era și el la rândul lui un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții. Dintre zidurile închisorii, foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele. „Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept „omul fără suflet”. Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie. Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului Adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024