Autoritatea vamală bulgară a înăsprit controalele asupra bunurilor și mărfurilor către și dinspre Austria începând cu 2024, transmite publicația austriacă Der Standard, care citează presa bulgară. Verificările sunt în conformitate cu angajamentele asumate de Bulgaria și România față de Austria în cadrul acordului Schengen de a întări controalele la frontierele lor terestre.
Astfel, Bulgaria a realizat peste 7.200 de controale doar în primele șase zile ale anului 2024.
În timpul controalelor, au fost confiscate aproape 120.000 de țigări, 5,5 kg de tutun, peste 340 de litri de alcool, 800 de litri de ulei de motor, 1.500 de kg de detergent, 5.429 de aparate electrice, 10.500 de jucării și 110 produse de parfumerie, a precizat autoritatea vamală. Peste 61.000 de articole declarate necorespunzător – inclusiv narghilele electronice, medicamentele veterinare și ochelarii – au fost confiscate pe drumul dinspre Austria spre Turcia. În plus, șase cetățeni sirieni care se presupunea că se îndreptau spre Austria au fost descoperiți la punctul de control de frontieră Vidin Ferry.
Austria cere bani de la Comisia Europeană pentru supravegherea frontierelor externe ale acestor țări
Controalele de frontieră vor continua pe cale terestră la toate punctele de control până când Bulgaria va adera la spațiul Schengen. După aceea, Bulgaria va controla doar frontierele externe ale UE cu Turcia și Serbia, potrivit autorității vamale.
Reamintim că din martie 2024, controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România vor fi ridicate. Austria, care a blocat aderarea celor două țări la Schengen din decembrie 2022, a acceptat așa-numitul „Schengen Air” la sfârșitul anului 2023 și a pus trei condiții.
Potrivit Ministerului austriac de Interne, printre aceste condiții se numără creșterea desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria. De asemenea, Austria cere bani de la Comisia Europeană pentru supravegherea frontierelor externe ale acestor țări, creșterea controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, care au trecut prin cele două țări înainte de a ajunge în Austria.
În acest context, guvernul bulgar a lansat duminică un avertisment împotriva știrilor false. Consiliul de Miniștri a afirmat duminică pe pagina sa de Facebook că Bulgaria nu se confruntă cu o criză în ceea ce privește primirea refugiaților din țări terțe, potrivit BTA. De asemenea, nu există noi centre de refugiați în construcție. „Este o tactică binecunoscută de dezinformare”, a spus acesta.
De la aderarea Bulgariei la UE în 2007, Sofia a primit cereri în baza Regulamentului Dublin nu doar din Austria, ci din toate statele membre ale UE, a precizat cabinetul. În tot anul 2023, transferurile solicitate din Austria către Bulgaria s-au ridicat la 193, potrivit guvernului bulgar, în timp ce returnările efective au fost de 113.