Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Noi cercetări confirmă că obezitatea este o cauză a bolilor renale
Noi cercetări confirmă că obezitatea este o cauză a bolilor renale

Noi cercetări confirmă că obezitatea este o cauză a bolilor renale

04 nov. 2020, 22:33,
BZI.ro, în Sanatate

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că obezitatea poate crește șansele ca cineva să dezvolte boli de rinichi. Iata de ce obezitatea poate fi o cauză a bolilor renale!

Finanțat de Kidney Research UK și Consiliul de Cercetări Medicale, acest nou studiu a constatat că grăsimea de pe tot corpul crește riscul, nu doar grăsimea din jurul mijlocului (grăsimea de pe burtă) și sugerează că controlul greutății ar putea fi o nouă modalitate de a gestiona riscul bolilor renale. Această cercetare a fost publicată astăzi în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie.

Studiile anterioare au descoperit că obezitatea este legată de un risc crescut de boli de rinichi. Dar nu era clar dacă obezitatea a cauzat în mod direct boli de rinichi sau dacă au fost implicați alți factori, cum ar fi mai multă sare în dieta oamenilor, noteaza Medical Xpress.

În această ultimă cercetare, echipa a studiat aproape 300.000 probe de ADN de la Biobankul din Marea Britanie. Ei au căutat peste 1.000 de variații genetice despre care se știe că predispun persoanele la un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau la depunerea de multă grăsime abdominală. Persoanele cu aceste variații genetice sunt mai susceptibile sa devina supraponderale sau obeze, deoarece moștenesc aceste gene.

De ce obezitatea este o cauză a bolilor renale?

Profesorul Will Herrington, de la Unitatea de Cercetare în Sănătatea Populației a Consiliului de Cercetare Medicală de la Universitatea din Oxford, care a condus cercetarea, explică:

„În acest studiu, am constatat că aceste variante genetice erau legate în mod constant de bolile renale – fiecare creștere de 5 kg raportata la IMC a cauzat un risc crescut cu 50% în cazul bolilor renale cronice.

Echipa a constatat că riscul bolilor renale nu s-a modificat în funcție de localizarea grăsimilor – a crescut cu aceeași cantitate, indiferent dacă grăsimea a fost depusă central (în jurul organelor) sau pe tot corpul (în general, în jurul picioarelor și brațelor).

Profesorul Herrington explică:

„În unele boli legate de obezitate, cum ar fi bolile de inimă, grăsimea depusă în jurul organelor abdominale (grăsimea abdominală) este mai nocivă decât grăsimea care se acumulează în jurul feselor. Dar rezultatele noastre arată clar că, indiferent de locul în care este depusă în organism, grăsimea crește riscul bolilor renale.”

Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, cercetătorii au testat dacă variantele genetice care predispun anumite persoane la obezitate au fost, de asemenea, asociate cu diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, ambele ducand la boli de rinichi.

Gliflozinele reduc capacitatea rinichilor de a reține zahărul și sarea

Echipa a constatat că, pentru majoritatea cazurilor de boli renale asociate obezității, diabetul și tensiunea arterială au fost cauzele care au condus la acestea. Când grăsimea era depusă în jurul organelor centrale, bolile renale erau cauzate aproape exclusiv de diabet. Pe de altă parte, atunci când grăsimea a fost depusă în general pe corp, atât diabetul, cât și hipertensiunea arterială au contribuit la aparitia bolilor de rinichi.

Profesorul Herrington precizeaza ca, dacă putem preveni diabetul și putem controla tensiunea arterială la cei care sunt supraponderali sau obezi, am putea fi capabili să prevenim si apariția mai multor cazuri de boli renale:

„Aceasta este o veste bună, deoarece știm deja multe despre diabet și tensiunea arterială crescută și avem tratamente pentru acestea. Dacă putem preveni diabetul și putem controla tensiunea arterială la cei care sunt supraponderali sau obezi, am putea fi capabili să prevenim si apariția mai multor cazuri de boli renale. În cele din urmă, aceste rezultate ne oferă tuturor mai multe stimulente pentru a ne controla greutatea.”

„O nouă clasă de medicamente numite gliflozine reduce capacitatea rinichilor de a reține zahărul și sarea, ceea ce înseamnă că organismul este mai capabil să scape de excesul de zahăr și sare. Acest lucru îi ajută pe persoanele cu diabet să își controleze greutatea și tensiunea arterială. Studiile arată că sunt deosebit de eficiente în tratarea bolilor de rinichi diabetice și a altor boli ale rinichilor. Realizăm un studiu clinic amplu pentru a afla dacă acest lucru este adevărat la o gamă mai largă de persoane cu probleme renale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *