Prima pagină » Actualitate » Noi cazuri de rujeolă la Iași! În țară, 64 de persoane au murit! Medicii trag un semnal de alarmă!
Noi cazuri de rujeolă la Iași! În țară, 64 de persoane au murit! Medicii trag un semnal de alarmă!

Noi cazuri de rujeolă la Iași! În țară, 64 de persoane au murit! Medicii trag un semnal de alarmă!

25 ian. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Noi cazuri de rujeolă la Iași. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultimele două săptămâni, cinci persoane au fost diagnosticate cu rujeolă la Iași. În toată țara au fost confirmate 92 de cazuri noi în 11 județe, în afară de cele 19.088 sesizate inițial. Din numărul total de pacienți diagnosticați cu rujeolă, 64 au pierdut lupta cu viața din cauza unor complicații ale bolii.

Orașul cu cele mai multe victime

Cele mai multe victime ale rujeolei s-au înregistrat în Suceava. În numai câteva săptămâni, 21 de persoane au primit diagnosticul. În Timiș și Sălaj s-au înregistrat câte 15, în Satu Mare 13 cazuri, în Neamț nouă, în Caraș Severin șapte cazuri, în Arad, Brașov și Mureș câte două cazuri, iar în Dâmbovița un caz. Medicii ieșeni susțin că simptomele pot apărea la șapte, opt zile din momentul infectării. Simptomele specifice rujeolei sunt febra înaltă și erupția cutanată agresivă. Primele pete apar în spatele urechilor, urmând ca fața să fie afectată, iar în următoarele două, trei zile se va extinde pe întreg corpul.

Ce este rujeola?

Rujeola, una dintre bolile copilăriei, este cauzată de virusul rujeolic. Boala are incidență mare mai ales la grupa de vârstă doi, nouă ani. Rujeola poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului, eficacitatea vacinării fiind de aproximativ 93 la sută în cazul unei singure doze și de aproximativ 97 la sută în cazul administrării a două doze. În urma campaniilor de vaccinare, rata deceselor a fost redusă cu mult, însă, tot există 100.000 de decese pe an, cele mai multe fiind înregistrate la cei cu vârste sub cinci ani. Principalul factor de risc este lipsa vaccinării. Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva virusului rujeolic au 90 la sută șanse de a se îmbolnăvi în urma contactului cu o persoană infectată. Cei cu sistemul imunitar scăzut, dar și femeile însărcinate pot fi primele victime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024