Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă, joi, trei noi cazuri de infectare cu West Nile şi un deces, în ultima săptămână. De la debutul raportării, în 3 iunie, s-au îrengistrat 76 de cazuri şi 10 decese.
„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 02.10.2024 s-au înregistrat 76 cazuri dintre care 68 cazuri confirmate şi 8 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, anunţă, joi, INSP.
Sursa citată a precizat că 43 dintre cazuri au fost la bărbaţi, 39 dintre pacienţi fiind din mediul rural.Potrivit datelor transmise de către specialişti, cele mai multe cazuri, respectiv 9, s-au înregistrat în Bucureşti, Suceava (7), Brăila (6), Iaşi (6), Cluj (5), Mureş (5), Constanţa (3), Dâmboviţa (4), Ilfov (3), Vrancea (4).
Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
– să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Simptomele și tratamentul infecției cu virusul West Nile
Simptomele infecției cu virusul West Nile sunt extrem de variabile și depind în mare măsură de răspunsul individual al sistemului imunitar. În majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică, ceea ce înseamnă că persoana infectată nu prezintă niciun semn clinic. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre cei infectați pot dezvolta o boală febrilă acută, caracterizată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, ganglionii limfatici umflați și, ocazional, erupții cutanate, cdc.gov.O mică parte dintre pacienți pot evolua către o formă neuroinvazivă a bolii, care afectează sistemul nervos central.
Simptomele neuroinvazive pot fi febră mare, dureri de cap severe, rigiditate de nucă, confuzie, dezorientare, convulsii, paralizie parțială sau completă și, în cazuri severe, comă. Aceste complicații neurologice pot avea consecințe pe termen lung, inclusiv disabilități permanente.
Tratamentul infecției cu virusul West Nile este în principal simptomatic și de susținere, deoarece nu există un antiviral specific pentru această infecție. Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele, de a preveni complicațiile și de a facilita recuperarea.
Cum se transmite boala
Virusul West Nile se transmite în principal prin înțepătura unui țânțar infectat. Țânțarii se infectează atunci când înțeapă o pasăre infectată, care este gazda principală a virusului. Odată infectat, țânțarul poate transmite virusul la oameni și la alte animale cu sânge cald atunci când îi înțeapă.
Este important de menționat că virusul West Nile nu se transmite de la o persoană la alta sau prin alimente. Mai clar, consumul de carne sau produse lactate de la animale infectate nu prezintă un risc de transmitere a virusului, atâta timp cât acestea sunt preparate corespunzător.
În același timp, este important de menționat că virusul nu se poate transmite nici prin apă.