Prima pagină » Actualitate » Noi alerte meteorologice în plin val de caniculă! Principalele județe afectate de un cod galben de furtuni
Noi alerte meteorologice în plin val de caniculă! Principalele județe afectate de un cod galben de furtuni

Noi alerte meteorologice în plin val de caniculă! Principalele județe afectate de un cod galben de furtuni

16 iul. 2024, 13:20,
BZI.ro, în Actualitate

O mare parte din România se află sub avertizare de cod roșu de caniculă, iar meteorologii au emis o nouă alertă de furtuni violente pentru mai multe zone ale țării, marți.

ANM a emis un cod galben de furtuni și vijelii valabil marți, între orele 12 și 21.

În acest interval, în zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, majoritatea Munteniei, Maramureș, nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică, potrivit meteorologilor.

Acestea se vor manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale de 55-70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În perioade scurte sau cumulate, cantitățile de apă vor atinge 20-25 l/mp, iar local pot depăși 30 l/mp.

Caniculă extremă în cea mai mare parte a țării

Marți, o avertizare cod roșu de caniculă este în vigoare în majoritatea țării.

Valul de căldură va continua să se intensifice, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi foarte accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne nu vor scădea sub 22 de grade, caracterizând nopți tropicale.

În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, unde este emis un cod portocaliu de caniculă, valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade, disconfortul termic fiind accentuat, iar ITU va depăși 80 de unități.

Miercuri, codul roșu de caniculă va afecta Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova, sudul Transilvaniei și al Crișanei, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade și 33-36 de grade pe litoral. Disconfortul termic va fi extrem de accentuat, ITU depășind 80 de unități. Minimele nocturne nu vor scădea sub 22-24 de grade, caracterizând nopți tropicale.

În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va fi sub cod portocaliu, cu temperaturi maxime de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși 80 de unități. Local, minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, menținând nopțile tropicale.

Prognoza meteo pentru București

În Capitală, valul de căldură va rămâne intens. Marți, temperatura maximă va fi în jur de 41 de grade, iar minima între 21 și 23 de grade. Disconfortul termic va fi foarte accentuat, ITU depășind 80 de unități. Cerul va fi senin în prima parte a zilei, însă după-amiaza și seara vor apărea înnorări temporare, intensificări ale vântului și vijelii (rafale de 50-60 km/h), grindină, averse și descărcări electrice.

Miercuri, valul intens de căldură va continua, disconfortul termic rămânând deosebit de accentuat, iar ITU va depăși 80 de unități. Temperatura maximă va fi în jur de 41 de grade, iar minima între 24 și 25 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *