Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a făcut anunțul

Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a făcut anunțul

21 mai 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Se vor da noi ajutoare pentru români! Este vorba despre serviciile și stimulentele financiare acordate persoanelor cu dizabilități. Ministrul Muncii a făcut anunțul.

Noi ajutoare pentru români!

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat pentru a treia oară  programul ,,Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, care dă posibilitatea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) sau unităților administrativ-teritoriale (UAT) să dezvolte serviciile destinate persoanelor cu dizabilități.

Autoritățile locale pot accesa fonduri pentru construirea de la zero a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

Rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituționalizarea, să crească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și să asigure sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate.

Conform calendarului actualizat al programului, termenul pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Depunerea proiectelor se face exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR.

Servicii de ajutor pentru persoanele cu dizabilități

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a lansat programul de ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale. Autoritățile locale pot accesa fonduri necesare serviciilor sociale, dar pot folosi stimulentele financiare și pentru construirea unor centre pentru persoanele cu dizabilități, precum centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

„România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru oameni”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

În acest an, au fost majorate ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități. Un adult cu handicap grav va primi o indemnizație de 528 lei, în loc de 419 lei, însemnând o creștere de aproape 110 lei. Copiii cu handicap grav vor beneficia, de asemenea, de o majorare a prestației sociale, ajungând la 462 lei față de 359 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 100 de lei. Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere. Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu.

De asemenea, conform noii legi aprobate pe 14 mai 2024 de către președintele României, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații, însoțite de câini ghid. Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit noului act normativ.

Legea promulgată are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în sensul scutirii de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi asigurarea accesului liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ alături de câinele-ghid. Patrupedul însoțitor nu va avea însă acces în spitale.

Comentarii
  • De locuri de munca bine platite au nevoie romanii, nu de ajutoarele voastre.
    E campanie electorala de aia promiteti orice.
    Incurajati doar nemunca.

  • Oare de ce ne mai obosim să muncim cinstit, ca apoi PeSeDeul PeNeLeu să ne dijmuiască prin impozite, astfel încât niște șoșoci hAURari retardați și leneși să primească pomană electorală ?

  • Candidatul demagog

    Ce curg laptele si mierea inainte de alegeri, umbla cainii cu covrig in coada…
    Mai ca am uitat de restrictiile Covid, lockdown, vaccinare aproape obligatorie, accesul doar cu certificatul verde de vaccinare, invazie de migranti, privatizarea a ce a mai ramas in functiune la stat, propaganda LGBT de stat, orasele de 15 minute, restrangerea detinerii banilor cash, ideologie de gen, scoaterea istoriei romanilor din programa si inlocuirea cu cea a evreilor etc.

  • Mita electorala Psd – Pnl. Pana acum persoanele cu disabilitati nu au existat? Pe de o parte le da niste bani iar pe de alta parte le ia dublu de cat le-a dat. Hai siktir Psd – Pnl!

  • @11:42, te rugăm, nu vota! Stai acasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *