Prima pagină » Sanatate » Noduri la degetele de la mâini. Boala poate fi transmisă și pe cale ereditară?

Noduri la degetele de la mâini. Boala poate fi transmisă și pe cale ereditară?

19 mai 2023, 00:13,
în Sanatate

Noduri la degetele de la mâini sunt excrescențe osoase deformante la nivelul articulațiilor care apar în cazul osteoartritei. Patologia se caracterizează prin durere, tumefacție, restricție de mișcare și crepitații. Este foarte important să apelați la un specialist pentru a identifica la timp boala.

Nodulii lui Heberden reprezintă o creștere a cantității de os pe falangele distale ale degetelor. Apare în 90% din leziunile încheieturii mâinii. Nodulii lui Bouchard sunt leziuni ale osteofitelor articulațiilor interfalangiene proximale. Distrugerea cartilajului și a țesutului osos din cauza tulburărilor metabolice stă la baza procesului patologic. Factorii predispozanți includ și ereditatea. Artropatia la rudele apropiate crește riscul de a dezvolta boala cu 50%. Dezechilibrul hormonal duce la modificări ale capacității de regenerare a țesutului osos și cartilaginos, ceea ce provoacă procesele degenerative și dezvoltarea artrozei.

Noduri la degetele de la mâini. De ce factori poate fi provocată boala?

Modificările fondului hormonal în bolile organelor endocrine afectează, de asemenea, în mod negativ țesutul cartilaginos și osos. Umflăturile de pe degete sunt frecvente în cazul diabetului, al anomaliilor tiroidiene și al obezității.

Traumatismele pot provoca dezvoltarea artritei posttraumatice. În acest caz, excrescența de pe deget este mai des unică la locul leziunii anterioare. Osteoartrita poate apărea la un copil, o umflătură pe mână este proeminentă, densă și nedureroasă. Apare ca urmare a stresului sporit asupra articulațiilor mâinilor dactilografilor, programatorilor, pianiștilor, violoniștilor și altor persoane a căror muncă implică încordarea mâinilor.

Nodulii Heberden și Bouchard sunt boli cronice, caracterizate prin perioade de exacerbare și remisiune. Nodulii lui Heberden se dezvoltă în etape. Apariția nodulilor este însoțită de hiperemie a pielii și de umflături la locul leziunii. Apar plângeri de arsură și durere.

Durerea începe apoi să crească. Pe piele apare o bășică cu conținut lichid. Vezica poate fi ameliorată prin deschidere. Vezica este înlocuită de un balon sau de o umflătură groasă și nedureroasă. Progresia bolii duce la o mărire a veziculei și la limitarea mobilității articulare.

Metodele prin care poate fi tratată afecțiunea. Testele necesare pentru identificarea bolii

Diagnosticul patologiei articulare este complex și reprezintă un pas important în tratament. Diagnosticul se face în urma examinării, care include: plângeri și antecedente medicale, examen obiectiv este la fel de important. Necesar este și testul biochimic de sânge pentru CRP (proteina C reactivă). Radiografia mâinilor arată îngustarea spațiului articular și osteofite marginale. De asemenea, foarte important este și testul RMN.

Un test RMN este necesar pentru patologia articulară, cea mai eficientă și informativă metodă de examinare. RMN oferă o imagistică prin rezonanță magnetică. Tratamentul este complex și include terapie medicală, tratament chirurgical și fizioterapie.

Tratamentul chirurgical este indicat în cazul contracturilor articulare severe, al sindroamelor dureroase severe și al defectelor cosmetice, care poate elimina excrescența osoasă și poate scăpa de contractură.

Fizioterapia poate fi utilizată ca metodă suplimentară de tratament pentru a scăpa de noduri la degetele de la mâini. Astfel, se folosește electroforeză magnetoterapie, magnetoterapie terapie cu laser, terapie cu parafină. Trebuie să știți că autotratamentul leziunilor articulare este contraindicat și poate duce la consecințe ireversibile. Terapia trebuie să se bazeze pe recomandarea medicului.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Ce au descoperit medicii la autopsia lui Emanuel, medicul de 28 ani găsit mort în locuința sa. Care ar fi cauza morții
observatornews.ro
Brânza de oaie "din Sibiu", dusă la analize. Rezultatele şocante, arătate apoi producătorilor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`