Prima pagină » Sanatate » Noduli sub piele. Factori care influențează formarea acestora și metode de tratament

Noduli sub piele. Factori care influențează formarea acestora și metode de tratament

01 iun. 2022, 07:56,
în Sanatate

Apariția unor noduli sub piele, chiar dacă sunt complet nedureroase, nu pot fi normale. Ele indică faptul că corpul nu este în ordine. Nodurile pot fi fie o consecință a unor boli infecțioase, inflamație, traumă, fie un semn vizibil al unei tumori. O apariție destul de comună este nodulii reumatoizi. Ele indică boli articulare și pot fi însoțite de dureri articulare și deformare.

Termenul „nodul subcutanat” este o expresie medicală care poate acoperi aproape orice tip de nodul sau umflătură care apare sub piele. Aceste umflături sunt vizibile și pot fi simțite la suprafață, dar nu sunt în sine pete pe piele, cum ar fi negii și majoritatea alunițelor. Multe lucruri diferite le determină să se formeze și, deși majoritatea sunt benigne, unele sunt semne ale unor afecțiuni mult mai grave. Experții medicali sfătuiesc de obicei oamenii să țină cont de nodurile pe care le observă și să fie evaluați dacă par să se miște, să își schimbe dimensiunea sau să se înmulțească. De asemenea, trebuie să apelezi la un specialist dacă observi că simți o durere în buric.

persoana care se tine de mana care sufera de noduli sub piele

Termenul „nodul subcutanat” este o expresie medicală care poate acoperi aproape orice tip de nodul sau umflătură care apare sub piele

Noduli sub piele. Cum se formează aceștia

Este dificil de identificat exact cum sau de ce se formează nodulii, deoarece aceștia apar sub multe forme diferite. Ei pot apărea oriunde pe corp și într-o gamă largă de dimensiuni. De asemenea, nodulii pot fi atât de mici încât abia pot fi simțite, sau suficient de mari încât să poată fi văzuți cu ușurință, pot fi umplute cu lichid sau o masă solidă de celule sau alt țesut.

Unii noduli, cum ar fi abcesele, pot erupe spontan și pot drena lichid, în timp ce alții nu sunt altceva decât grăsime care se încapsulează sub piele. Unele afecțiuni, cum ar fi cancerul metastatic, provoacă și noduli, deși în acest caz, umflăturile sunt doar unul dintre multele alte simptome mai grave.

mana unei persoane care sufera de noduli sub piele

Este dificil de identificat exact cum sau de ce se formează nodulii, deoarece aceștia apar sub multe forme diferite

Cu toate acestea, în toate cazurile, umflăturile se formează sub stratul cel mai interior al pielii, cunoscut sub numele de țesut subcutanat. Pielea are trei straturi principale. Stratul exterior, sau „epiderma”, care are de fapt cinci straturi proprii, stratul mijlociu, sau „derma”, care are două straturi proprii, și la nivel intern, subcutanat. În funcție din ce sunt alcătuite, pot fi sensibile la atingere și adesea par roșii la început și pot apărea aproape oriunde pe corp, în funcție de ceea ce le determină să crească.

Afecțiunea nu poate fi trată acasă. Ce riști dacă încerci să scurgi un nodul

Oamenii care observă noduli subcutanați sunt adesea tentați să îi trateze singuri, deși majoritatea experților medicali nu recomandă acest lucru. Cremele topice destinate mușcăturilor și erupțiilor cutanate obișnuite de insecte sunt de obicei incapabile să pătrundă la cel mai de jos nivel al pielii și, în unele cazuri, pot face mai mult rău decât bine.

medic care analizeaza un nodul sub piele pe spatele unei persoane

Unii noduli, cum ar fi abcesele, pot erupe spontan și pot drena lichid, în timp ce alții nu sunt altceva decât grăsime

Apăsarea unui nod pentru al scurge sau pentru a reduce presiunea poate fi, de asemenea, periculos, deoarece este adesea foarte greu de spus din ce este făcut. De exemplu, drenarea unui nodul plin cu bacterii poate răspândi efectiv infecția sau agrava starea de bază. Persoanele care nu sunt sigure de ce să facă sunt de obicei sfătuite să aștepte și să vadă dacă evenimentele trec de la sine, documentându-și în același timp cu atenție simptomele și reacțiile.

Umflăturile cutanate care sunt dureroase, provoacă uneori mâncărimi, sunt umflate sau sensibile la atingere sau care par să crească în dimensiune sau număr, ar trebui de obicei evaluate de un specialist în piele. Specialiștii pot diagnostica adesea afecțiuni mai grave devreme și pot opri multe alte probleme înainte ca acestea să se înceapă.

Modul în care un dermatolog sau un alt profesionist din domeniul sănătății tratează nodulii sub piele depinde foarte mult de tipul de umflătură, precum și de ce a cauzat-o. Tratamentul poate include antibiotice, medicamente antiinflamatoare, drenaj chirurgical sau îndepărtare chirurgicală.

persoana care se tine de incheietura mainii

Oamenii care observă noduli subcutanați sunt adesea tentați să îi trateze singuri, deși majoritatea experților medicali nu recomandă acest lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *