Nodulii la sâni sunt alcătuiți dintr-un țesut care se simte noduros la atingere, având o textură cauciucată. Multe femei se confruntă de-a lungul vieții cu modificări fibrochistice la nivelul sânului. De fapt, profesioniștii din domeniul medical au încetat să folosească termenul „boală fibrochistică mamară” și acum fac referință la aceștia folosind pur și simplu termenul de „sâni fibrochistici” sau de „mastoză fibrochistică”, deoarece a avea sâni fibrochistici nu este o boală. Nodulii la sân pe bază hormonală fluctuează odată cu ciclul menstrual, având o textură asemănătoare cauciucului, și de cele mai multe ori nu sunt un motiv de îngrijorare.
Simptome noduli la sân pe bază hormonală
Modificările fibrochistice ale sânului nu sunt întotdeauna simptomatice. Unele femei experimentează durere la nivelul sânului, sensibilitate și dezvoltă noduli, în special în zona superioară și exterioară a sânilor. Simptomele la nivelul sânului tind să fie cele mai deranjante chiar înainte de perioada ciclului menstrual, și tind să se amelioreze după aceea. Câteva măsuri simple de îngrijire personală pot, în cele mai multe cazuri, să amelioreze disconfortul asociat cu apariția nodulilor la sâni.
Printre semnele și simptomele nodulilor la sâni se află prezența unor formațiuni solide sau de zone cauciucate care au tendința de a se mișca în țesutul sânului. Adeseori poate fi prezentă și o durere generalizată, sensibilitate sau disconfort în partea superioară exterioară a sânului. Nodulii la sân pe bază hormonală sau modificările în dimensiune ale țesutului nodular fluctuează odată cu ciclul menstrual.
Un alt simptom al nodulilor pe fond hormonal este intensificarea durerii începând cu perioada ovulației și până înainte de perioada ciclului menstrual, și apoi ameliorarea durerii odată cu începerea perioadei.
Modificările fibrochistice ale sânului apar cel mai des între vârstele de 30 și 50 de ani. Aceste modificări apar rar după menopauză, cu excepția cazului în care luați medicamente de substituție hormonală, cum ar fi estrogenul sau progesteronul.
Când este cazul să consultați un medic
Majoritatea modificărilor fibrochistice ale sânului sunt normale. Cu toate acestea, faceți o programare la medic în cazul în care prezentați zone specifice de durere continuă sau agravarea durerii la nivelul sânului, și dacă modificările la nivelul sânului persistă și după perioada ciclului menstrual. De asemenea, dacă după un control al nodulilor, observați creșterea în mărime sau orice schimbare, programați-vă pentru un nou set de analize, la fel și dacă sesizați orice schimbare de textură a sânilor. Cauza exactă a nodulilor la sân nu este cunoscută, dar experții bănuiesc că hormonii reproducători, în special estrogenul, joacă un rol important.
Nivelurile fluctuante ale hormonilor din timpul ciclului menstrual pot cauza disconfort la nivelul sânului și zone de țesut care se simt sensibile, dureroase și umflate. Nodulii la nivelul sânului tind să fie mai deranjanți înainte de perioada ciclului menstrual și să se amelioreze odată cu începerea acesteia.
Schimbările hormonale asociate cu ciclul menstrual pot conduce la alterări la nivelul sânilor, cunoscute sub denumirea de „modificări fibrochistice”. Se pot forma noduli la ambii sâni, iar aceștia au tendința de a crește în dimensiune și sensibilitate înaintea ciclului menstrual. Modificările fibrochistice pot determina și îngroșarea țesutului mamar. Aceste transformări devin mai evidente în jurul vârstei de 40 de ani și reprezintă cauza cea mai frecventă a nodulilor mamari benigni la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani. Femeile aflate la postmenopauză sunt mai puțin predispuse la astfel de modificări ale sânilor. De obicei, nodulii la sân pe bază hormonală nu necesită tratament, însă medicul specialist poate sugera un plan de tratament pentru a diminua disconfortul resimțit în fiecare lună.