Prima pagină » Sanatate » Noduli la gât. Cum poate fi evaluată funcția glandei tiroide
Noduli la gât. Cum poate fi evaluată funcția glandei tiroide

Noduli la gât. Cum poate fi evaluată funcția glandei tiroide

30 nov. 2023, 13:49,
BZI.ro, în Sanatate

Nodulii la gât nu reprezintă în mod obișnuit motive de îngrijorare. Dar din când în când, aceștia pot semnala o problemă mai serioasă, cum ar fi cancerul. Nodulii tiroidieni sunt foarte comuni la adulții mai înaintați în vârstă. Aproape jumătate dintre adulții începând cu vârsta de 60 de ani au în glanda tiroidă un fel de nodul. Se întâmplă rar ca nodulii tiroidieni să cauzeze probleme, cum ar fi răgușeala vocii sau dificultăți la înghițire, semne care, dacă sunt prezente, necesită verificări medicale. De obicei, aceștia sunt descoperiți în timpul unui examen medical de rutină.

Cât de comuni sunt nodulii la gât

De obicei, medicii identifică prezența unui nodul în timpul examinării anuale sau întâmplător, prin imagistică. De exemplu, ecografia carotidiană sau tehnica de imagistică prin rezonanță magnetică a coloanei cervicale pot dezvălui, de asemenea, noduli tiroidieni.

Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenți la adulții mai în vârstă și, de asemenea, la persoanele cu boala Hashimoto, o afecțiune autoimună care afectează glanda tiroidă. Poți să-i ai la orice vârstă, dar un nodul tiroidian la o persoană mai tânără este un semn îngrijorător. Odată ce sunt descoperiți nodulii tiroidieni, un endocrinolog poate ajuta la diagnosticarea ulterioară. Există două lucruri pe care vrem să le excludem. În primul rând, medicii vor dori să se asigure că nu produci prea mult hormon tiroidian. Și următorul lucru de exclus este cancerul tiroidian.

Evaluarea funcției tiroidiene se face printr-o simplă analiză de sânge. Dacă se produce prea mult hormon tiroidian, pot fi efectuate examinări suplimentare și pot fi prescrise medicamente care să aducă nivelurile hormonale într-un interval normal. În cazuri foarte rare, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Dacă examenele inițiale arată că funcția tiroidiană este normală, următorul pas este imagistica cu ajutorul ultrasunetelor. În funcție de dimensiunea nodulului și de aspectul său (solid sau chistic), medicii ar putea recomanda o biopsie, care poate da șase rezultate posibile.

Poate deveni malign un nodul tiroidian benign?

În cea mai mare parte a timpului, rezultatul este benign. Dar cea mai mare surpriză pentru pacienți este faptul că nu obțin întotdeauna un răspuns clar în urma unei biopsii. Aici este partea dificilă, s-ar putea să nu primești un răspuns “alb sau negru”. Dacă biopsia arată că nodulii sunt benigni, nu este necesar tratament, deși unii medici continuă să monitorizeze pacienții.

În aproximativ 5% din timp, biopsia va indica prezența cancerului. În acest caz, primul pas este o intervenție chirurgicală pentru a elimina masa. O a treia opțiune este că biopsia să indice o suspiciune, caz în care masa este considerată canceroasă și va trebui eliminată. Foarte rar, rezultatul va sugera că proba nu a fost suficient de mare și că biopsia ar trebui făcută din nou. Celelalte două rezultate posibile nu sunt clare. Unul sugerează o șansă de 5 până la 15% de cancer, în timp ce celălalt sugerează o șansă de 25% de cancer. Dacă se găsesc markeri genetici pentru cancer, atunci există o șansă de 50% ca masa să fie canceroasă.

În funcție de dimensiunea sau numărul de noduli la gât, este posibil să fie necesară eliminarea doar a jumătate din glanda tiroidă. În aceste cazuri, majoritatea pacienților nu au nevoie de tratamentul de înlocuire cu hormoni tiroidieni. Deși un diagnostic de cancer nu este niciodată binevenit, pacienții pot fi încurajați de faptul că, în cea mai mare parte a cazurilor, cancerul tiroidian poate fi tratat. De cele mai multe ori, poate fi vindecat prin intervenție chirurgicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *