Prima pagină » Sanatate » Noduli cancer la sân – poze. Ce să faci dacă ai observat o umflătură?

Noduli cancer la sân – poze. Ce să faci dacă ai observat o umflătură?

12 apr. 2023, 11:30,
în Sanatate

De cele mai multe ori, femeile suferă de noduli care anunță de fapt dezvoltarea de cancer la sân exact ca în poze. Simptomele cancerului de sân variază de la o persoană la alta. Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este o umflătură nedureroasă la sân sau la axilă. Făcându-vă regulat autoexaminarea sânilor, vă veți aminti structura sânilor, ceea ce înseamnă că veți observa imediat orice schimbare. Cele mai multe noduli la sân sunt benigne, de exemplu, chisturi, dar fiecare nodul trebuie examinat.

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este o umflătură la sân sau la axilă. Uneori, nodul poate fi observat vizual, alteori doar prin palparea sânului. Uneori, nodul se găsește la axilă – acest lucru poate indica faptul că cancerul s-a răspândit la un ganglion limfatic. Trebuie să vă amintiți că nu toți nodulii de la sân înseamnă cancer. Adesea, nodulii sunt chisturi benigne. Cancerul mamar nu apare întotdeauna sub forma unui nodul. Simptomele pot include, de asemenea, modificări ale mărimii, formei și densității sânului. Pot exista noduli, îngroșări sau zone dureroase pe pielea sânului.

Noduli cancer la sân – poze. Simptome care semnalează dezvoltarea afecțiunii

Cancerul de sân poate fi indicat prin senzații la sân, cum ar fi arsuri, mâncărimi sau furnicături. Tumoarea în sine este de obicei nedureroasă, dar poate provoca furnicături, hipersensibilitate sau durere înjunghiată. Cancerul de sân se poate manifesta prin modificări la nivelul pielii sânului. Un semn este așa-numita „coajă de portocală”.

Uneori, tonul pielii sânului se schimbă – există o roșeață neobișnuită, pielea se retrage spre interior. Orice modificări în zona mamelonului pot fi un semn de cancer mamar. Cancerul se poate manifesta printr-o retracție a mamelonului sau printr-o scurgere transparentă sau sângeroasă din mamelon.

Un ulcer care nu se vindecă sau o erupție cutanată în zona mamelonului poate indica un cancer mamar. Cancerul de sân poate prezenta și alte simptome. Este important să vă faceți examinări regulate ale sânilor, astfel încât să puteți detecta din timp mici modificări. În Finlanda există un program eficient de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Cum are loc diagnosticul cancerului de sân? Toate testele necesare pentru identificarea bolii

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani din Finlanda sunt invitate să facă o mamografie de screening o dată la 2 ani. Mai mult de 80% dintre toate persoanele invitate participă la screening, iar două treimi din cazurile de cancer de sân sunt depistate prin screening.

Controalele preventive la medicul specialist reprezintă una dintre modalitățile de a diagnostica la timp cancerul. Mamologul stabilește criticitatea și pericolul modificărilor depistate la nivelul sânului, înscrie pacienta în registru și recomandă examinări suplimentare. Vizitele la mamolog sunt necesare pentru a exclude toate celelalte cauze posibile ale bolilor de sân.

Examinările utilizate pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului de sân sunt cele cu ultrasunete, CT – tomografie computerizată, PET-CT – tomografie cu emisie de pozitroni și tomografie computerizată și IRM – imagistică prin rezonanță magnetică.

De asemenea, medicii recomandă atunci când există o suspiciune de noduli cancer la sân exact ca în poze să efectuați teste pentru markerii cancerului, biopsie, teste de sânge pentru hormoni și teste de laborator privind secreția mamelonară.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`