Prima pagină » Eveniment-Social » „Noaptea Muzeelor la Sate”, organizată pe 31 august 2024. Ce puteți vizita în județul Iași

„Noaptea Muzeelor la Sate”, organizată pe 31 august 2024. Ce puteți vizita în județul Iași

15 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Cea de-a doua ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” are loc în data de 31 august 2024. Iată ce puteți vizita în județul Iași

„Noaptea Muzeelor la Sate”, organizată pe 31 august 2024

„Noaptea Muzeelor la Sate” are loc în data de 31 august 2024. Evenimentul ajuns la cea de-a doua ediție oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Acestea vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din mai multe județe ale României.

„După un debut spectaculos, cu aproximativ 200 de entități muzeale participante anul trecut, pregătim în cadrul evenimentului de anul acesta implementarea unor proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor și în cotloanele gospodăriilor țărănești. De asemenea, dorim să ne concentrăm și pe sporirea gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Sperăm să se înscrie cât mai multe obiective din întreaga țară pentru a oferi vizitatorilor cât mai multe «lumi minunate» de descoperit și spații de creație rurală de vizitat”, transmite Dragoș Neamu, manager „Noaptea Muzeelor la Sate”.

Iată ce puteți vizita în județul Iași

Deși înscrierile au fost până în data de 1 august 2024, la solicitarea mai multor deținători și administratori de patrimoniu din zonele rurale ale țării, a fost prelungită perioada de înscrieri la „Noaptea Muzeelor la Sate” până își vor putea rezolva toate problemele administrative, până în data de 20 august 2024.

„Știm că mai sunt de confirmat unele parteneriate, mai sunt de activat oameni-resursă aflați prin concedii, mai lipsește un răspuns important care poate debloca întregul proiect de participare, mai apar idei noi care merită puse în practică etc. Pentru toate aceste motive și pentru multe altele nemenționate aici, oferim această posibilitate care să ajute acești oameni minunați să fie parte din festivalul patrimoniului imaterial rural, numit «Noaptea Muzeelor la Sate»”, au transmis, în mediul online, organizatorii.

Până în acest moment, s-au înscris la eveniment memorialul Ulmi-Poleni, Ulmi, județul Iași, Muzeul Etnografic Gârbia, Todirești, județul Iași, Muzeul Satului Osoi, județul Iași, Muzeul Satului Sirețel, județul Iași.

La prima ediție – din 2 septembrie 2023 – au participat în jur de 200 de obiective muzeale din 38 de județe ale țării. Proiectul este inițiat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și cofinanțat de AFCN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *