Miercuri, o navă de război britanică a fost implicată într-o confruntare cu forțele rusești de pe coasta teritoriului disputat al Crimeei.
Rusia spune că unul dintre avioanele sale de război a aruncat bombe iar o navă de patrulare a tras focuri de avertizare pentru a întoarce un distrugător britanic despre care pretinde că a intrat în apele sale teritoriale din Marea Neagră . Ministerul Apărării din Marea Britanie a negat acuzația Moscovei, spunând că nava, HMS Defender, se afla în mod legal în apele respective.
Ce spune Rusia după atacul asupra navei de război britanice
Rusia a declarat că nava a parcurs trei kilometri (1,9 mile) în interiorul teritoriului rus în largul Capului Fiolent, în Crimeea, chiar înainte de ora locală de prânz miercuri. Apele teritoriale ale unei națiuni se întind pe 12 mile marine (22,2 kilometri) de coasta să. Orice navă de război străină care depășește această limită ar avea nevoie de permisiunea țării pentru a face acest lucru, cu câteva excepții.
La scurt timp după ce navă britanică a trecut granița teritorială, un avion de atac Su-24M a aruncat bombe și o navă de patrulare de coastă a tras focuri de avertizare în fața distrugătorului britanic, a declarat Ministerul Rus al Apărării într-un raport al presei de stat rusești TASS.
Oficialii britanici au respins acuzațiile rusești
În schimb, autoritățile din Marea Britanie s-au poziționat extrem de interesant. În timp ce Rusia susține că au fost trase focuri de armă, ba chiar bombe, britanicii neagă acest lucru. Aceștia susțin că nu a existat niciun foc de armament, știind faptul că rușii efectuează exerciții în zonă:
„În această dimineață, HMS Defender a efectuat un tranzit de rutină de la Odesa către Georgia, dincolo de Marea Neagră. Așa cum este normal pentru această rută, a intrat într-un coridor de separare a traficului recunoscut la nivel internațional. A ieșit din acel coridor în condiții de siguranță la 0945 BST. vasele i-au umbrit pasajul și iar navele de război ruseşti făceau o serie de exerciţii”, a declarat secretarul britanic al apărării Ben Wallace într-un tweet.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat, de asemenea, că nu a fost tras niciun foc de avertizare asupra distrugătorului său, contrar celor susținute de Ministerul Apărării din Rusia, așa cum a fost citat de TASS.
„Niciun foc de avertizare nu a fost tras la HMS Defender. Nava Royal Navy efectuează o trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu dreptul internațional. Credem că rușii întreprineau un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și au furnizat comunității maritime un avertisment prealabil a activității lor „, a declarat într-un comunicat Biroul de presă al Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Tensiunile vin la o săptămână după ce președintele Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Întrevederea a durat câteva ore și s-a discutat, în cadrul ei, despre mai multe subiecte inclusiv despre tensiunile din Marea Neagră