Prima pagină » Eveniment-Social » Noaptea Europeană a Muzeelor 2021, organizată de Palatul Culturii din Iași. Care sunt evenimentele și ce atracții sunt pregătite publicului?
Noaptea Europeană a Muzeelor 2021, organizată de Palatul Culturii din Iași. Care sunt evenimentele și ce atracții sunt pregătite publicului?

Noaptea Europeană a Muzeelor 2021, organizată de Palatul Culturii din Iași. Care sunt evenimentele și ce atracții sunt pregătite publicului?

03 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Și la Iași, de data aceasta pe 12 iunie 2021, este programată cea de-a XVI-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor. Astfel, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași își deschid porțile prezentând bogatul patrimoniu în cadrul expozițiilor ce vor putea fi vizitate gratuit. În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations

Cea de-a XVI-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor se va desfășura anul acesta, din cauza crizei sanitare pe care o traversăm, în data de 12 iunie 2021. Muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași își deschid porțile prezentând bogatul patrimoniu în cadrul expozițiilor ce vor putea fi vizitate gratuit. Programul este: Palatul Culturii Iași (19:00 – 24:00, ora de intrare a ultimului vizitator); Muzeul de Artă – expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, semnată Florin Ghenade; Muzeul de Istorie a Moldovei – expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”; „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” – „Conu’ Mihalache și moda pariziană”: publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Expoziția imersivă permanentă „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”

Programul este completat, tot la Muzeul de Istorie a Moldovei, cu expoziția „Socializare și divertisment la 1900”; expoziția imersivă permanentă „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”; expoziția „Underground Iași – Istorii redescoperite”. Muzeul Etnografic al Moldovei organizează: expoziția „Chipuri și cămeși”; expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”; expoziția „Grindare, paretare, scoarțe. Povești țesute”.
Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” derulează expoziția „Instrumente de Muzică Mecanică” în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. La Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (14:00 – 21:30, ora de intrare a ultimului vizitator) este este programată expoziția foto-documentară „Palatul de la Ruginoasa: etape, evoluții, transformări”. Vizitarea expoziției permanente va avea loc pe fundalul unei muzici de epocă.

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations

În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO). După experiența inedită de anul trecut, când ediția a fost una exclusiv on-line, anul acesta, majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european. Pentru această ediție, în toată țara, sunt intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025