A început să ningă în judeţul Iași. Din aceste considerente, autospecialele de deszăpezire acţionează pe mai multe drumuri judeţene și naţionale.
În această dimineaţă, în anumite locuri din judeţul Iași s-a aşternut un strat de zăpadă. Din aceste considerente, mai multe autospeciale acţionează în aceste momente pe teritoriul judeţului.
Intervenții pentru asigurarea circulației pe drumurile naționale din județul Iași. Imagini de pe DN 24 (lim. jud. Vaslui – Poieni) și DN 28 (Tomești)
Iată drumurile pe care se deszăpezeşte după ce a început să ningă la Iași
Conform datelor existente până la această oră, mai multe autospeciale acţionează pe principalele drumuri pe care a căzut zăpada.
Drumul Judeţean 208 – limita judeţului Suceava și limita judeţului Neamț
281 drumul dintre Pașcani și Cotnari
280 drumul dintre Ruginoasa și Heleșteni
280 b Drumul dintre Tg. Frumos și Cotnari
248 la limita dintre judeţul Iași și județul Vaslui
248 a Drumul dintre Iași și Țibănești
246 Scânteia – Ipatele și Dagâţa
249 e Tomești și Țuțora
282 c şi 282 b Țigănași, Plugași la limita județului Botoșani
244 f 244 g – Răducăneni
Șoferii vor fi amendați dacă nu au autoturismele echipate cu cauciucuri de iarnă
Șoferii care sunt prinși că nu au cauciucuri de iarnă pe autoturismele pe care le conduc vor fi amendați. Iarna și-a intrat în drept iar autoritățile avertizează asupra faptului că șoferii trebuie să conducă prudent. Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.
„În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor”, spune comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR.
În cazul în care riști și alegi să pornești la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, poți avea neplăcuta experiență de a fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Ninsori ușoare și carosabil umed în Moldova. Cum se circulă pe drumurile naționale
La acest moment, circulația rutieră pe drumurile naționale din zona Moldovei este asigurată, fără evenimente cauzate de starea vremii sau a carosabilului. Carosabilul este umed cu zăpadă frământată în strat de 1-3 cm în județul Vaslui, respectiv umed sau umed cu porțiuni uscate în rest. Cerul este acoperit în toată regiunea, cu ninsori slabe în județele Iași, Vrancea, Neamț (Roman și Piatra Neamț), Bacău (Odobești, Onești, Sănduleni și Bacău), Vaslui, respectiv, cu burniță în județul Suceava.
Temperatura aerului este cuprinsă între -4°C (Botoșani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc) și -2°C la Iași, Bacău și Galați. Pe timpul nopții, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu 129 autoutilaje și s-au răspândit 585 tone de material antiderapant. În continuare, meteorologii anunță ninsori slabe cantitativ în zona Moldovei, recomandarea DRDP Iași fiind aceea de a circula cu atenție și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor.
Informații privind starea drumurilor naționale:
Dispecerat DRDP Iași – tel. 0232/213168
Dispecerat CNAIR:
021.9360
021.264.33.33
021.264.33.34
TELVERDE – 0800.809.360
dispecerat@andnet.ro