Susţinut în campania electorală atât de PNL cât și de USR-PLUS, primarul Bucureștiului susţine că de vină pentru lipsa apei calde este Guvernul României. Nicușor Dan spune că Ministerul Energiei, prin compania deţinută de acesta, ELCEN, este principalul vinovat pentru lipsa furnizării de apă caldă.
Bucureștiul se confruntă de ani de zile cu probleme la livrarea agentului termic pe timp de iarnă dar și cu probleme în ceea ce privește furnizarea apei calde. Fiecare edil venit la fruntea Capitalei a dat vina pe greaua moștenire din mandatul precedent.
Nicușor Dan atacă alianța PNL-USR-PLUS susţinând că este de vină pentru lipsa apei calde din București
Într-o ieşire publică, Nicusor Dan susţine că de vină pentru lipsa apei calde din București este Ministerul Energiei care, prin compania ELCEN, a intrat în revizie cu două centrale simultan. Această declaraţie făcută într-o conferinţă de presă este un atac subtil la Guvernul României şi la, implicit, alianța PNL-USR-PLUS.
Edilul Capitalei este de părere că decizia prin care ELCEN a intrat în revizie cu două centrale simultan este una greșită şi a dus la incapacitatea de a livra apă caldă bucureștenilor:
”Eu am vrut să fiu tot timpul foarte echilibrat în relația cu ELCENUL. După cum știți, am dorit să preluăm ELCENUL, bineînțeles plătind statului, Ministerul Energiei contravaloarea, tocmai pentru a nu mai fi tot timpul această pasăre de răspundere între ELCEN și Termoenegetica, compania noastră. Pot să vă spun că problemele din ultimele 2-3 săptămâni, din București, nu sunt cauzate de noi, sunt cauzate de ELCEN pentru că au decis să intre în revizie simultan, cu două centrale.”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan și-a făcut aproape întreaga campanie pe ideea că va rezolva problema apei calde și a căldurii
Nicușor Dan a candidat, la alegerile locale, susţinut de PNL și USR-PLUS. Acesta și-a construit imaginea edilului general care va rezolva definitiv lipsa apei calde și a căldurii. Totuşi, în septembrie 2020, după ce a câștigat mandatul de primar general, edilul a explicat că problema nu se va rezolva foarte curând dar se vor depune eforturi în acest sens.
De altfel, bucureștenii au reacţionat violent la faptul că au rămas fără apă caldă şi căldură spunând că înainte de 1989 lucrurile stăteau mai bine. Totuşi, primarul Nicușor Dan a spus că problema va fi rezolvată în iarna 2022-2023:
„Promisiunea mea este că iarna 2022-2023 va fi mult mai bună decât iarna aceasta (n. red. 2020) şi iarna viitoare. Iarna viitoare va fi mai bună decât cea de anul acesta. Pe problemă de Transport, noi avem de schimbat grosier 1.000 de kilometri de conductă reţea principală. Avem bani în momentul acesta pentru 350”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.
Conflicte tot mai mari în cadrul alianței USR-PLUS-PNL
Încă de la începutul ei, alianţa formată din USR-PLUS-PNL şi-a arătat slăbiciunile. Au existat numeroase conflicte la nivel local dar şi la nivel central între membrii PNL și membrii USR-PLUS. Totul a culminat cu decizia luată de Florin Cîțu de a-l remania pe Vlad Voiculescu. La acea dată, voci din USR-PLUS au dorit să rupă alianţă şi să iasă de la guvernare. Conflicte între USR-PLUS-PNL au fost şi la nivel local, în mai multe regiuni din țară. Vorbim despre orașe precum Coldea, Timișoara, Iași dar și București.
Ludovic Orban, președintele PNL anunța în urmă cu câteva zile că nu este normal faptul că, deși intr-o alianță la nivel general, la nivel local consilierii USR-PLUS fac opoziție primarilor PNL.