Prima pagină » Actualitate » Nicușor Dan, despre carantinarea Bucureștiului: „Poate fi impusă local“

Nicușor Dan, despre carantinarea Bucureștiului: „Poate fi impusă local“

01 nov. 2020, 11:37,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit duminică, 1 noiembrie, despre carantinarea Bucureștiului. Nicușor Dan a declarat că nu se pune problema luării acestei măsuri deocamdată.

„Nu luăm în calcul în acest moment carantinarea Bucureștiului. Măsura carantinei poate fi impusă pe anumite zone sau cartiere, unde rata de incidenţă a cazurilor COVID este mare“, a afirmat Nicușor Dan.

Nicuşor Dan: „Am putea băga carantină locală“

Noul edil al Capitalei a precizat că se poate impune o carantină locală, pe baza unui sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Nicușor Dan a menționat că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor.

„Ministerul Sănătății are în curs de implementare un sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Acest sistem mai are trei-patru zile până va fi complet funcțional.

Dacă în urma acestui sistem o să vedem străzi sau aglomerare pe mai multe străzi putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Alexandru Rafila: „N-am prea auzit să închidem o stradă!“

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică.

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, se teme însă că un asemenea soft ar duce la o birocratizare și mai mare a muncii laboranților și ar putea întârzia raportările.

„Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS este de părere că în București sunt imposibil de pus în practică astfel de măsuri.

„În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri. Copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează”, a precizat Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru: „O carantinare pe sectoare în Bucureşti este greu de făcut“

Și ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *