Prima pagină » Actualitate » Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit. Mesajul dureros transmis de colegii de trupă ai artistului

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit. Mesajul dureros transmis de colegii de trupă ai artistului

02 aug. 2024, 22:46,
în Actualitate

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit. Inima marelui artist a începat să bată. Acesta a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Timișoara după ce a fost diagnosticat cu o tumoră pe creier.

Moartea sa a generat un val de emoție și regrete din partea fanilor, colegilor de breaslă și personalităților din domeniul muzicii, fiecare dintre aceștia aducând un omagiu adânc și împărtășind amintiri prețioase despre influența pozitivă pe care Nicu Covaci a avut-o asupra lor.

„De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!”, au transmis colegii solistului Nicu Covaci.

Cunoscut pentru contribuția sa esențială la muzica românească, Nicu Covaci a revoluționat scena rock-ului autohton prin fuziunea dintre rock și elementele tradiționale românești. Trupa Phoenix, sub conducerea sa, a devenit un simbol al curajului artistic și al inovației muzicale.

Nicu Covaci lasă în urma sa o moștenire culturală impresionantă și o comunitate de admiratori îndurerați.

Nicu Covaci, fondatorul trupei rock Phoenix, a murit

Nicolae Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix a încetat din viață în această seară. În ultima perioadă starea lui Nicu Covaci nu era una stabilă.

De aproape o lună, liderul formației Phoenix era internat în secția Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara. Asta, după ce, pe 22 martie, Covaci a fost supus unei intervenții chirurgicale ce a durat aproape șase ore.

O echipă de neurochirurgi a încercat să îi înlăture o tumoare pe creier. După operație, starea de sănătate a artistului nu a fost una tocmai bună, motiv pentru care cadrele medicale au decis internarea acestuia.

Cine a fost Nicu Covaci

Nicu Covaci a fost un muzician, compozitor și pictor român, cunoscut în principal ca lider al trupei rock Phoenix. Născut pe 19 aprilie 1947, în Timișoara, Nicu Covaci a fost fondatorul și principalul chitarist al formației Phoenix, una dintre cele mai influente și revoluționare trupe de rock din România.

Phoenix a fost formată în anii 1960 și a avut un impact major asupra muzicii rock românești, combinând elemente de rock occidental cu motive folclorice românești și teme mitologice. Nicu Covaci a fost un inovator în muzica românească, cunoscut pentru stilul său distinctiv de chitară și pentru abilitatea sa de a integra muzica tradițională românească în rock progresiv. Pe lângă cariera sa muzicală, Covaci a fost și un artist plastic, având numeroase expoziții de pictură.

Covaci și Phoenix au avut o carieră tumultuoasă, marcată de conflicte cu regimul comunist din România. În 1976, Nicu Covaci a reușit să fugă din România comunistă, iar o parte din membrii trupei l-au urmat ulterior. În exil, Phoenix a continuat să facă muzică și să performeze, păstrând vie flacăra rock-ului românesc și a libertății culturale.

Comentarii
  • Nu cred ca cei din generatia de azi stiu sau inteleg cine a fost Nicu Covaci, Phoenix si ce au reprezentat ei pentru muzica rock romaneasca.
    Sunt la ani lumina de corifeii acestia ai rock-ului, pentru ca traiesc intr-o lume in care Babasa, Cocoasa, Limbric, Buric, Soric, Bursuc si alte animaluri si circari acapareaza tot ce inseamna piata muzicala si spala pe creier chiar si pe cei care se considera intelectuali.
    Dumnezeu sa-l ierte pe Nicu Covaci. Nu avem suficiente cuvinte sa-i multumim pentru mostenirea pe care o lasa in urma.
    Ca sunt din ce in ce mai putini cei care o apreciaza…asta e o alta poveste.

    • Și cei de acum, și veteranii știu că a fost doar un ciufut plagiator (nu a dat credit pentru „Mugur de fluier” lui „Jethro Tull – Christmas song” decât după două decenii, când a fost forțat. În rest, veșnic nemulțumit de regim, de colegi, de prieteni, de apreciere, de viață. Iar restul divagației e plictis pt tinerii de azi. Trăim în era în care absolut oricine se poate promova masiv oriunde, dacă face muzică bună. Ca ăștia pe care-i enumeri au reușit și ăia care-ți plac nu, e altă poveste (frustrantă, ce-i drept).

  • Malpraxis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
03 septembrie 2024
03 septembrie 2024