Nicotina protejează impotriva coronavirusului? Nicotina ar împiedica răspândirea coronavirusului în celule, conform AP-HP. În curând va fi lansat un studiu clinic.
AP-HP (care reunește instituții medicale publice din Paris și din împrejurimile capitalei franceze) este printre cele mai mari structuri spitalicești din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Este o structură de tip universitar care asigură pregătirea cadrelor medicale și tratarea pacienților în 52 de ramuri ale medicinei. Are peste 90.000 de angajați, între care 15.800 de medici, și administrează 44 de spitale.
Fumătorii ar fi mai puțin expuși la coronavirus? Aceasta este ipoteza prezentată de AP-HP după rezultatele unui studiu care evidențiază numărul scăzut de fumători în rândul pacienților internați. Din 11.000 de pacienți internați la spital la începutul lunii aprilie, doar 8,5% erau fumători. O proporție surprinzător de scăzută, având în vedere numărul de fumători din Franța (25,4%), noteaza Le Point.
Nicotina protejează impotriva coronavirusului?
În plus, doctorul Makoto Miyara și profesorul Zahir Amoura, care funcționează la Pitié-Salpêtrière, au efectuat un alt studiu – disponibil în publicare pe site-ul Qeios – pe 343 de pacienți internați și 139 de persoane cu forme non-severe. Rezultatele sunt din nou deranjante. Printre persoanele spitalizate, vârsta medie de 65 de ani, 4,4% erau fumători zilnici. Iar printre pacienții ambulanți, vârsta medie de 44 de ani, 5,3% erau fumători zilnic.
„Există aproximativ 80% mai puțini fumători în populațiile Covid decât în populația generală, de același sex și aceeași vârstă”, declara Zahir Amoura.
Aceeași observație în China. Proporția de fumători în rândul bolnavilor a fost la fel de scăzută, așa cum a demonstrat un studiu publicat la sfârșitul lunii martie în New England Journal of Medicine. Din 1.000 de persoane infectate, doar 12,6% erau fumători, în timp ce țara are 28% fumători.
Nicotina protejează impotriva coronavirusului?
Jean-Pierre Changeux, un neurobiolog de renume mondial, crede că nicotina ar împiedica Covid-19 să intre în celulele fumătorilor. „Ideea este că nicotina ar interfera cu atașarea coronavirusului la receptorul nicotinei și, prin urmare, poate preveni răspândirea virusului”, spune el.
Totuși, un studiu clinic va trebui să verifice această ipoteză. Prin urmare, trei eșantioane diferite de subiecți – bolnavi spitalizați, pacienți în reanimare și persoane care vor primi un tratament preventiv – vor purta niște plasturi cu nicotină, cu diverse dozări, în cadrul acestui studiu clinic. Specialiștii francezi le vor monitoriza starea de sănătate și vor fi totodată atenți la efectele secundare ale nicotinei, mai ales la nefumători.
Studiile arată, de asemenea, că fumătorii cu Covid-19 dezvoltă forme mai grave decât nefumătorii, deoarece tutunul nu are beneficii pentru sănătate. „Pe baza acestor rezultate, oricât de puternice ar fi acestea, nu ar trebui să concluzionăm că există un efect protector al tutunului, care conține mulți agenți toxici, avertizează Florence Tubach. Tutunul rămâne principalul factor al mortalității în Franța.