Nicotina duce cancerul pulmonar la creier. Desi nicotina nu este de fapt cancerigena, este considerata a fi in mare masura responsabila pentru natura dependenta a tigarilor si, prin urmare, este un ingredient cheie in multe produse care sunt destinate sa ajute oamenii sa inceteze fumatul, cum ar fi plasturii cu nicotina. Cu toate acestea, un nou studiu aparut in Journal of Experimental Medicine ofera dovezi ca nicotina poate fi semnificativ mai nociva decat se credea anterior, deoarece ajuta cancerele raspandite de la plamani la creier.
Se crede ca pana la 40 la suta dintre bolnavii cu cancer pulmonar dezvolta o forma de metastaza, prin care celulele canceroase se desprind de tumora principala si se deplaseaza prin fluxul sanguin catre alte organe. Aproximativ 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt atribuite direct acestor metastaze, cancerul cerebral metastatic fiind printre cele mai frecvente.
Pentru a-si desfasura activitatea de cercetare, autorii studiului au examinat 281 de pacienti cu cancer pulmonar, observand imediat ca cancerul cerebral a fost considerabil mai frecvent in randul celor care fumau. Avand in vedere ca nicotina este capabila sa treaca de bariera sange-creier, cercetatorii au estimat ca acest compus este implicat cumva in promovarea cancerului cerebral metastatic.
Echipa a testat aceasta teorie folosind soareci care au fost modificati genetic pentru a dezvolta cancer pulmonar. Cand acesti soareci au fost tratati cu nicotina, au avut brusc mult mai multe sanse sa dezvolte si tumori cerebrale.
Nicotina duce cancerul pulmonar la creier
Analizele ulterioare au relevat faptul ca nicotina se leaga de receptorii de pe suprafata microgliei, care sunt un tip de celula imuna gasita in creier. Acest lucru face ca aceste microglii sa treaca de la asa-numita lor forma M1 – care distrug tumorile – la o forma alternativa cunoscuta sub numele de M2, care sustine de fapt cresterea tumorilor prin inhibarea anumitor raspunsuri imune, potrivit ILFScience.
Atunci cand au examinat tumorile cerebrale ale soarecilor, cercetatorii au descoperit ca acestea contineau un numar mare de celule microgliale M2 si relativ putine microglii M1. Fata de toate aceste dovezi, autorii concluzioneaza ca nicotina ajuta intr-adevar cancerul pulmonar sa se raspandeasca la creier, datorita efectului sau asupra celulelor microgliale.
Din fericire, insa, situatia este departe de a fi lipsita de speranta, deoarece cercetatorii au identificat, de asemenea, un compus numit partenolid care impiedica microglia sa se transforme in forma lor M2, scazand astfel riscul de metastaze cerebrale. Cand soarecii au fost tratati cu partenenida, ei nu au mai dezvoltat tumori cerebrale, ceea ce indica faptul ca efectele nicotinei au fost contracarate.
Din fericire, partenenolida este cunoscuta a fi sigura si apare in mod natural intr-o planta, ceea ce o face un candidat excelent pentru a ajuta la protejarea fumatorilor de metastaza creierului.
Comentand aceste descoperiri, autorul studiului Kounosuke Watabe a explicat intr-o declaratie ca „medicamentele chimioterapice traditionale nu pot traversa bariera sange-creier, dar partenenolida poate si, prin urmare, promite un tratament sau posibil chiar o modalitate de a preveni metastaza creierului”.