Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, a oferit joi, 3 iunie 2021, o declaraţie prin care a precizat clar că în momentul de faţă nu se poate vorbi despre modificările pensiilor militare, iar vârsta de pensionare nu va crește pentru aceştia. Legea pe care o pregătește coaliția se va aplica doar celorlalți români, nu și militarilor.
„De la Alexandru Ioan Cuza încoace militarii au beneficiat de pensie militară de stat, ca o măsură compensatorie pentru tot ceea ce înseamnă privarea de anumite drepturi și libertăți democratice, pentru tot cceea ce înseamnă sacrificiul și disponibilitatea militarilor de a servi țara indiferent de condiții și de misiune, și, în acest sens, apreciez și sprijinul politic pentru ca pensiile militare să nu intre în categoria pensiilor speciale. Și nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apărării Naționale, ci vorbesc despre pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul național de apărare și siguranță națională”, a spus ministrul.
Ciucă a respins ideea de a crește vârsta de pensionare pentru militari.
„Să se gândească cineva, să facă un exercițiu de imaginație și să vadă undeva un batalion cu militari între 55 și 60 de ani. Noi nu avem numai funcții birocratice și administrative, sunt și din acelea, dar sunt puține. Armata se caracterizează prin dinamism, prin stare de operativitate, prin energie, prin forță”, a spus Ciucă.
Raluca Țurcan a vorbit despre vârsta de pensionare a femeilor
Ministrul Muncii, Raluca Ţurcan, a anunţat că vârsta la care femeile se pot pensiona va creşte până la 65 de ani, precum bărbaţii, făcându-se egalitate între bărbaţi şi femei. În momentul de faţă femeile ies la pensie la vârsta de 61 de ani, însă Guvernul plănuieşte să crească cu timpul vârsta de pensionare, urmărindu-se un plan de egalitate.
„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a declarat Ţurcan.
Ministrul Muncii, Raluca Ţurcan, a precizat că se vrea egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, însă nu va fi depășită în niciun caz vârsta de 65 de ani.
„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a adăugat Ţurcan.
Ministrul Muncii a vorbit despre deficitul de buget al pensiilor
Ministrul Muncii a adăugat că deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, „dacă nu facem ceva, va fi în creştere”.
„Există un studiu care arată că dacă nu corectăm acest deficit cronic de finanţare la bugetul de asigurări sociale, puterea de cumpărare a pensiilor în România va scădea dramatic. În momentul de faţă, deficitul bugetar, deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, dacă nu facem ceva, în creştere. V-am oferit aceste date pentru a înţelege de ce vorbim de reformă. (…) vorbim de o nouă legislaţie în privinţa pensiilor, care să conducă la eliminarea acestor probleme”, a mai spus Raluca Ţurcan.