Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă și Nelu Tătaru, chemați de urgență de Klaus Iohannis. Se discută ce decizii urmează a fi luate. Klaus Iohannis: „În mai puțin de o săptămână va veni prima tranșă din 3 milioane de teste rapide“ – LIVE TEXT / VIDEO / UPDATE

Nicolae Ciucă și Nelu Tătaru, chemați de urgență de Klaus Iohannis. Se discută ce decizii urmează a fi luate. Klaus Iohannis: „În mai puțin de o săptămână va veni prima tranșă din 3 milioane de teste rapide“ – LIVE TEXT / VIDEO / UPDATE

08 dec. 2020, 16:12,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Nicolae Ciucă, premierul desemnat și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, au fost chemați la ședință la ora 15.00 cu președintele Klaus Iohannis.

Cei trei vor discuta despre gestionarea crizei Covid și măsurile care trebuie să fie luate în perioada următoare.

UPDATE: „Am avut o discuție cu domnul Nicolae Ciucă și cu domnul Nelu Tătaru și cu alți specialiști. Este nevoie de o concentrare pe gestionarea pandemiei. Avem un număr relativ mai mic de infectări, dar astăzi am avut peste 200 de decese. Suntem hotărâți ca aceste probleme să fie gestionate bine până se va forma un nou guvern și va prelua această gestiune. Sunt câteva vești bune. Sunt 300 de ventilatoare ce vor fi livrate în următoarele zile. În mai puțin de o săptămână va veni prima tranșă din 3 milioane de teste rapide. rolul nostru este să dăm o șansă medicilor să se ocupe de pacienții cu probleme mari. Avem deja pași improtanți în pregătirea campaniei de vaccinare“, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE: „Vrem să focalizăm atenția Guvernului pe gestionarea pandemiei COVID-19, punerea în aplicare a strategioei de vaccinare, vom continua măsurile de sprijinire a economiei. Ne vom focaliza pe finalizarea anului 2020 și pregătiresa anului financiar 2021. Vreau să-i mulțumesc domnului Ludovic Orban pentru echilibrul realizat între măsurile de combatere a pandemiei COVId-19 și măsurile economice“, a declarat Nicolae Ciucă.

Știrea inițială

Marți dimineață, ministrul Apărării Naționale, Ionel Nicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de prim-ministru interimar, în urma desemnării sale de către Președintele României, Klaus Iohannis, anunță Guvernul.

Premierul interimar Nicolae Ciucă va susține declarații de presă la Palatul Victoria, de la ora 12.10, informează Executivul.

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a convocat ministrii PNL în ședință. Discuțiile de la Palatul Victoria vor avea loc de la ora 14.00.

Liberalii, băgați în ședință de Klaus Iohannis

Liberalii sunt băgați în ședință de președintele Klaus Iohannis marți, 8 decembrie. Dimineață va avea loc o şedinţă pentru a discuta strategia de negociere pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi implicit a noului Guvern, iar după-amiază, liderii liberali urmează să discute cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa conducerii PNL este programată la ora 10:00 şi are loc în contextul în care liderul partidului, Ludovic Orban, a demisionat de la conducerea Executivului. Preşedintele Klaus Iohannis îi așteaptă după-amiază la Cotroceni pentru formarea Guvernului.

„Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România”, a declarat Ludovic Orban după ce și-a anunțat demisia din funcția de premier.

Klaus Iohannis: „Partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate“

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în prima sa reacţie după alegerile parlamentare, că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri. Președintele a interpretat rezultatele după cum îi convine, spunând că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

„Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice.

Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a menționat Klaus Iohannis.

Ludovic Orban și-a dat demisia

Luni seara, 7 decembrie, Ludovic Orban și-a depus mandatul. Astfel, Orban a declarat că decizia pe care a luat-o, arată faptul că nu se cramponează în funcția de premier. Mai mult, el a subliniat că își încheie mandatul după un an și o lună, perioadă de grea încercare pentru România.

Inițial se credea că funcția va fi ocupată de Raluca Turcan, însă premierul interimar va fi Nicolae Ciucă.

„Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. România are nevoie de un guvern responsabil. Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul prim-ministru a precizat că părăsește această funcție, având conștiința împăcată, deoarece a făcut tot posibilul pentru bunăstarea românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *