Digitalizarea instituţiilor României a fost subiectul principal al întânirii dintre premierul Nicolae Ciucă și vicepreședintele Google, Karan Bhatia. Cei doi au purtat de altfel discuţii și despre consecințele agresiunii militare ruse din Ucraina, amenințările în domeniul securității cibernetice și legate de dezinformare.
Digitalizarea instituţiilor României din perspectiva Google
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu vicepreşedintele companiei Google, Karan Bhatia. Cei doi oficiali au discutat pe tema consecinţelor agresiunii militare ruse din Ucraina, ameninţările din domeniul securităţii cibernetice şi legate de dezinformare, transformare digitală a României şi importanta parteneriatului transatlantic.
Premierul a evidențiat totodată rolul important al României în regiune, ca pilon de stabilitate, atât în interiorul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, cât și Uniunii Europene.
„Digitalizarea este cheia reducerii birocrației, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună și mai eficientă. Totodată, digitalizarea va facilita tranziția țării noastre către o economie mai sigură, dinamică și bazată pe date, aliniată cu direcțiile strategice europene.
Întărirea prezenței Google în România și dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic și la dinamizarea proceselor de cercetare-dezvoltare din țara noastră. Apreciem sprijinul oferit de Google în lupta cu amenințările cibernetice și dezinformarea online”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
De asemenea, în comunicatul de presă se precizează că accesul la serviciile digitale depind în mod special de capacitatea utilizatorilor de a le valorifica, aşadar, se considera necesar eforturi susţinute de educaţie digitală.
În acest cadru de idei, precizăm că potrivit opiniei specialiștilor care urmăresc felul în care tehnologia este integrată în viața umană de zi cu zi, aceștia au ajuns la concluzia că în curând, calculatoarele vor prelua multe din responsabilitățile oamenilor, iar asta include î mod special locurile de muncă. Șefii de companii vor opta cu precădere digitalizarea acolo unde este posibil, prin beneficiile pe care le aduce: este mai ieftin, muncă continuă și lipsa concediilor.
Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții FMI
Într-un context asemănător, amintim că în data de 9 iunie anul curent, premierul Nicolae Ciucă a primit la Palatul Victoria, delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) aflată în România cu scopul misiunii anuale de evaluare, context în care a apreciat evaluările pozitive ale misiunii FMI, precum și îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor și asigurării unei creșteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivelul european și internațional de efectele crizelor recent.
Conform comunicatului emis publicului, ambele părţi au scos în evidență importanţa digitalizării, atât pentru dezvoltarea şi modernizarea economiei, cât şi pentru obţinerea unei mai bune performanţe fiscale. În această privință, premierul a prezentat principalele măsuri implementate şi efectele care se resimt deja în funcţionarea sistemelor de linie.
În timpul discuțiilor, reprezentanţii FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creşterii inflaţiei, dar şi a respectării angajamentelor asumate în privinţa deficitului. În cadrul acestui subiect, premierul Ciucă a menţionat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.
„Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situaţia economică a ţării, dar şi un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale, care cunoaşte îndeaproape evoluţia noastră din ultimii zeci de ani’, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.
În acest sens, se dorește ca digitalizarea instituţiilor României să fie cheia reducerii birocrației din sistemul actual.