Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă, premierul desemnat, va negocia cu PSD şi USR pentru susţinerea noului Guvern în Parlament
Nicolae Ciucă, premierul desemnat, va negocia cu PSD şi USR pentru susţinerea noului Guvern în Parlament

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, va negocia cu PSD şi USR pentru susţinerea noului Guvern în Parlament

26 oct. 2021, 10:16,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, are undă verde pentru a porni negocierile cu Uniunea Salvaţi România şi Partidul Social Democrat pentru susţinerea noului Cabinet în Parlament.

Prim-ministrul are în vedere şi varianta de a îşi depune mandatul, dacă nu va reuşi să găsească sprijin din partea partidelor politice. Conform unor surse, la şedinţă importantă de la Palatul Cotroceni dintre reprezentanţii PNL, premierul desemnat şi președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora să fie mai flexibili în cadrul negocierilor şi să încerce refacerea coaliției de guvernare cu USR.

Nicolae Ciucă îşi va depune mandatul de nu găseşte majoritate

Scandalul dintre formaţiunile politice continua. Astfel, în consecinţă, Nicolae Ciucă este pregătit să îşi depună mandatul dacă nu găsește o majoritate.

Surse din cadrul PNL afirma faptul că acesta a crezut că lucrurile sunt deja tranșate cu cei din PSD care ar fi trebuit să voteze guvernul minoritar PNL – UDMR.

După ce social democraţii au cerut intrarea la guvernare, Nicolae Ciucă ar vrea mai degrabă cooptarea USR-ului înapoi. Însă Florin Vasile Cîțu și mai mulți din tabăra să se opun acestei variante, potrivit deciziei BEx. Preşedintele PNL spune că liberalii vor doar un guvern minoritar.

Mai mult decât atât, aceleaşi surse menţionează că președintele PNL ar prefera ca Ciucă să nu aibă o majoritate şi merge mai degrabă pe varianta alegerilor anticipate, cu un premier demis.

Nici negocierile cu UDMR nu au decurs într-o manieră pozitivă, și asta pentru că, potrivit surselor, aceștia și-ar dori la împărțirea guvernului minoritar, un minister care să aibă putere în CSAT, precum Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, pe când liberalii nu sunt dispuși să cedeze un astfel de minister.

Dacian Cioloș, declarații după întâlnirea cu premierul desemnat Nicolae Ciucă

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă și liderul USR, Dacian Cioloș au purtat ieri un dialog. Nicolae Ciucă l-a atenționat pe Cioloș că, dacă nu ajung la un numitor comun, își va depune mandatul și se va ajunge la anticipate.

„Nicolae Ciucă mi-a spus că va transmite PNL decizia noastră, dar momentan mandatul lui este pentru un Guvern minoritar. Nu o să rezolvăm problema lui Florin Cîțu. Noi am propus un Guvern minoritar pentru că la acel moment, PNL nu a dorit să negocieze o majoritate în PNL. Din punctul meu de vedere este refacerea unei majorităţi în Parlament. USR a avut variante pe care le-a pus pe masă săptămâna trecută. E rândul PNL pentru a veni cu variante. Noi presupuneam că atâta timp cât PNL nu a acceptat nicio discuţie, am presupus că au o soluţie mai bune. Ne acuzau pe noi că nu vrem să punem capăt crizei, probabil acum e o negociere intre PNL și PSD. Nu este o soluţie solidă pentru că, din punctul nostru de vedere, peste 3-4 luni se poate reveni în acelaşi moment ca acum.

Nu ne-am pus problema de a veni la eventuale negocieri cu o propunere de premier. USR este pregătit pentru orice variantă, inclusiv pentru alegeri anticipate.PNL poate să aleagă, continuă cu PSD sau dacă îşi doreşte altceva, există o disponibilitate dar trebuie luată o decizie clară. I-am spus domnului Ciucă în ce condiţii putem negocia. Dacă precizăm mai clar lucrurile şi modul în care funcţionam, cu un nou premier putem avea garanții. Noi căutăm soluţii împreună cu partidele responsabile, dacă îşi doreşte sau nu președintele USR la Guvernare, trebuie să îl întrebaţi pe dânsul. Eu am văzut că președintele este preocupat să atace USR-ul ori de câte ori are ocazia. Noi partidele responsabile căutăm soluții”, a transmis Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`