Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă mulţumeşte MJ şi CSM pentru elaborarea proiectului de desfiinţare a SIIJ
Nicolae Ciucă mulţumeşte MJ şi CSM pentru elaborarea proiectului de desfiinţare a SIIJ

Nicolae Ciucă mulţumeşte MJ şi CSM pentru elaborarea proiectului de desfiinţare a SIIJ

15 feb. 2022, 10:10,
BZI.ro, în Actualitate

În debutul şedinţei de luni, 14 februarie 2022, premierul Nicolae Ciucă a mulţumit ministerului Justiţiei şi CSM pentru că au colaborat la redactarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Consiliul Suprem al Magistraturii a avizat vineri desființarea SIIJ.

Nicolae Ciucă, despre elaborarea proiectului de desfiinţare a SIIJ

La începutul şedinţei Executivului ce a avut loc luni, 14 februarie, premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat mulţumirile față de cei ce au fost implicaţi în elaborarea proiectului de desfiinţarea a SIIJ.

„Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și în un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în elaborarea acestui proiect de lege, Ministerului Justiției și desigur Consiliului Superior al Magistraturii pentru că au colaborat și iată, astăzi putem să analizăm și să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a spus Nicolae Ciucă.

Executivul a avut pe ordinea de zi a ședinței de luni, 14 februarie 2022, proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat vineri desființarea SIIJ

Proiectul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit aviz favorabil în şedinţa de vineri, 11 februarie, cu un vot de 11 voturi pentru și 8 împotrivă.

Fiind un subiect intens discutat în spaţiul public, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost asumată în programul de guvernare al coaliţiei.

„Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure, în acelaşi timp, mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în programul de guvernare.

Dan Cărbunaru, detalii despre desființarea SIIJ

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat ieri, 14 februarie 2022, că a fost aprobată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Conform declarației acestuia, cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții.

Dan Cărbunaru a mai explicat că, în ceea ce privește competențele, acestea urmează să fie preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și curtea militară de apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

Proiectul aprobat de Guvern, în data de 14 februarie, mai conține reglementări privind desemnarea procurorilor, numărul maxim de procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel și condițiile pentru desemnare în cadrul acestei secții și în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Colaboratorii proiectului de desființare a SIIJ, respectiv ministerul Justiției și CSM au primit aprecieri din partea premierului Nicolae Ciucă la ședința Executivului din data de 14 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *