Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit ieri, 26 octombrie 2022, cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles. Aceștia au discutat despre Planul National de Redresare și Reziliență, dar si despre aderarea României la Schengen. În urma discuțiilor, s-au luat decizii importante despre pensii și energie. O altă temă de discuție la Bruxelles a fost procesul de aderare a României la spațiul Schengen.
Cu acest prilej, vor fi semnate mai multe documente: Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centrul Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).
Ce decizii despre pensii și energie s-au luat la Bruxelles
Potrivit programului transmis de Guvern, Ciucă s-a întâlnit cu preşedinta Parlamentului European, precum şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu care a avut discuţii pe tema energiei şi pensiilor din România.
Potrivit unui comunicat de presă al executivului, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis şefei Comisiei Europene că România vrea renegocierea unor ţinte şi jaloane din PNRR și programul de 27,2 miliarde de euro pentru relansarea economică. Totodată, prim-ministru a mai menţionat că „România va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reformă sistemului de pensii, inclusiv pe inlocuierea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”.
Astfel, în urma discuţiile de la Bruxelles, PNRR va fi ajustat. Procentul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi eliminat, dar nu va fi majorat, şi înlocuit cu alte condiţii. Pensiile vor putea fi majorate, dar vor fi implementate alte condiţii, precum creşterea vârstei de pensionare pentru angajaţii MAI şi MApN. Mai multe, pensiile nu ar putea depăşi salariul în plată, pentru toate categoriile. Condiţiile care urmează a fi implementate până la sfârşitul anului ar fi ajuns deja la Ministerul Muncii.
O altă discuţie importantă s-a dus pe tema energiei. Astfel, ar urma să se renunţe la plafonarea preţului lemnelor de foc şi va fi găsită o altă soluţie de compensare. Totodată, va fi implementat un nou proiect OUG pe energie, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Nu ar urma să fie modificări importante pentru consumatorii casnici.
Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen au discutat și despre procesul de aderare a României la Schengen
O altă temă de discuţii a fost aderearea României la Schengen. Anterior parlamentarii europeni s-au reunit la Strasbourg pentru a vota extinderea spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României. Eurodeputații au solicitat că Bulgaria şi România să fie admise în Schengen, menţionând că aceste două state îndeplinesc condiţiile de aderare. Ieri, Comisia Europeană a prezentat Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, la Bruxelles, concluziile și raportul misiunii de evaluare Schengen din România și Bulgaria.
„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. În prezent, toate statele membre al UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spaţiul Schengen. Anterior, plenul parlamentului, în urma unei dezbateri din 5 octombrie, au votat o rezoluţie referitoare la aderarea Bulgariei şi României la Schengen.
În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, s-a luat decizii despre pensii și energie. Totodată, Nicolae Ciucă a avut mai multe discuții care s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul MCV, pensii și energie, dar și despre Planul Național de Redresare și Reziliență.
un slugoi si o penala
iar tu un labagiu prost