Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă, despre o posibilă recesiune economică în România: „Am luat măsuri ca să menţinem economia”

Nicolae Ciucă, despre o posibilă recesiune economică în România: „Am luat măsuri ca să menţinem economia”

15 nov. 2022, 12:27, 1 ,
în Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat marţi, 15 noiembrie 2022, că România nu este în pericol de a intra în recesiune economică. Însă, el a menţionat că depindem de celelalte economii cu care suntem în strânsă legătură. Anterior, prim-ministrul a menționat că există categorii care ar putea beneficia de un preț compensat la energie.

Anterior, analiştii de la Morgan Stanley au menţionat că s-ar putea înregistra o diferenţă semnificativă între economiile dezvoltate „în sau aprope de recesiune”, în timp ce economiile emergente ar putea să înregistreze o „revenire modestă”.

Ce spune Nicolae Ciucă despre o posibilă recesiune economică

Prim- ministrul României a menţionat ca de la începutul anului, s-a constatat o scădere a ritmului de creştere din cauza impactului secetei. Însă, s-au luat măsuri pentru a menţine economia.

„Am luat măsuri ca să menținem economia. Datele pe care le avem ne arată că există premisa că la finalul anului România să aibă o creștere economică de 5%, iar pentru anul viitor o creștere în jur de 1,5%, așa cum e previzionată de instituțiile internaționale. România nu e în pericol de a intra în recesiune economică. Nu suntem singuri în acest ansamblu, depindem foarte mult de ce se întâmplă cu celelalte economii cu care țara noastră e în strânsă colaborare și atunci vom resimți și noi aceste efecte”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, prim-ministrul a mai subliniat că s-au luat măsuri pentru menţinerea preturilor la energie.

„E important ca la nivelul guvernului, prin măsurile pe care le luăm, să protejăm persoanele vulnerabile, să asigurăm competitivitatea produselor românești, de aceea am luat măsurile pentru menținerea prețurilor la energie pe nivelul de consum pe ÎMM, pe mari consumatori, pentru că producând și vânzând reușim să menținem economia”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre prețul compensat la energie

Luni, 14 noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă a declarat că mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, serviciile publice şi bisericile ar putea beneficia de preţ compensat la energie. Acesta a menţionat ca deja sunt pregătite amendamentele la ordonanță pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului. Anterior, Guvernul a aprobat un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică.

„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanţă, ultima ordonanţă se va aplica. Este o ordonanţă pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de preţul stabilit de un leu.(…) Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societăţile de apă canal, cele care asigură utilităţile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Parlament.

În şedinţa de vineri, 11 noiembrie 2022, guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor institui măsuri temporare care vor limita veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziţie centralizată.

Așadar, Nicolae Ciucă a dat asigurări că România nu va intra într-o recesiune economică.

Comentarii
  • Hă hă hăă , cică o posibilă recesiune în care am intrat de mulți ani de fapt nici nu am ieșit din cea din 2008 !, o luat el măsiri , o să facă rahatu bici iar cei care pun botu o să facă meheheee , dacă voi credeți că anul 2022 a fost nasol stați să vedeți 2023 !, cam așa prin primăvară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *