Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit, joi, despre cifrele inflației, care a atins cote alarmante și a dezvăluit discuțiile avute cu Ministerul de Finanțe și BNR.
Nicolae Ciucă susține că inflația are o tendință o scădere pentru 2023 și este posibil să ajungă la 10 la sută.
„S-a ajuns la aproape 17 la sută în noiembrie, în comparație cu aceeași lună din 2021. Putem spune că inflația în 2021 a fost mai mică, iar în analiza pe care am făcut-o, a rexzult foarte clar că, la sfârșitul anului, nu va depăși 13 la sută. Este doar o comparație între 2021 și 2022.
Am discutat cu specialiștii de la Ministerul de Finanțe și BNR și am încercat să identificăm evoluția pentru 2023. Din date există o tendință o scădere a inflației pentru 2023. Este foarte aproape să vedem că aceasta o să ajungă la 10 la sută”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a vorbit și despre decizia românilor de a boicota firmele austriece
Nicolae Ciucă a vorbit și despre decizia românilor de a boicota firmele austrice după ce România nu a intrat în spațiul Schengen. Premierul susține că boicotarea firmelor austrice este decizia românilor, pe care el o respectă.
De asemenea, acesta susține că se poziționează pe cale diplomatică și pe relația oficială.
„Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziționăm (n.r.: cu privire la subiectul Schengen) o facem pe cale diplomatică și pe relația oficială, fără alte aspecte care să lase loc de interpretare. Ce face fiecare cetățean în parte e o decizie pe care o respectăm, fără să încurajăm într-un fel sau altul.
Nu există o regulă sau decizie a companiilor de stat în acest sens”, a transmis Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a evitat joi să spună dacă își va păstra sau nu fondurile de investiții deținute la banca austriacă Raiffeisen Bank, în contextul în care România a fost împiedicată de votul Austriei să adere la spațiul Schengen.
„Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă”, a spus premierul. Întrebat dacă o va face, acesta răspuns că încă nu a luat o decizie.
Nu va exista o criză diplomatică între România și Austria pe subiectul Schengen
Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că nu va exista o criză diplomatică între România și Austria pe subiectul Schengen.
După ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen, ambasadorul român la Viena a fost rechemat în țară, iar MAE i-a trimis ambasadoarei austriece la București o notă de protest față de votul Austriei. Ulterior, ambasadoarea austriacă nu a participat la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor UE acreditați la București.
„Se va reglementa de la sine la nivel de MAE, nu am impresia ca se va contura și criza diplomatica sau ceva, nu vom avea asa ceva”, a declarat joi Klaus Iohannis.
Baliverne spuse de CiuCa. De ce raporteaza inflatia la nivelul anului 2021, cand era pandemine si era si atunci inflatie. Sa raporteze inflatia la nivelul anului 2019, cand nu era pandemie (sau cel putin nu se stia la noi) si era un an cat de cat normal. Inflatia acum este peste 20%.