Prima pagină » National » Nicolae Ciucă, declarații despre scăderea prețului la benzină! Încep controalele la benzinării
Nicolae Ciucă, declarații despre scăderea prețului la benzină! Încep controalele la benzinării

Nicolae Ciucă, declarații despre scăderea prețului la benzină! Încep controalele la benzinării

01 iul. 2022, 11:08,
în National

Premierul Nicolae Ciucă a făcut primele declarații după scăderea prețului la benzină. Șeful Executivului a salutat faptul că prețurile la benzină au scăzut cu 50 de bani şi a cerut controale le benzinării

Vă aducem aminte faptul că prețul la benzină și la motorină a scăzut cu 50 de bani per litru după ce Guvernul a adoptat o OUG care a stabilit acest lucru. Inițial s-a vorbit despre o reducere de 1 leu per litru, dar Guvernul a explicat că statul nu are resursele necesare de a aplica această compensație.

Nicolae Ciucă despre scăderea prețului la benzină

Într-o intervenţie publică, premierul Nicolae Ciucă salută scăderea prețului la benzină și motorină. Acesta a subliniat faptul că ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței trebuie să se deplaseze pe teren pentru a vedea care este situația şi pentru a menţine același preț. Acesta a punctat faptul că instituţiile au cadrul legal şi instrumentele care le permit să intervină dacă există o suspiciune de speculă în piață:

” Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro. Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa.”, scrie Nicolae Ciucă.

Temerile din piață au fost de ordinul unor specule. Concret, cetățenii se tem de faptul că, chiar dacă prețul la benzină va scădea, benzinării vor scumpi produsele, iar în acest fel nu s-ar observa nicio diferență. Măsura de reducere a prețurilor cu 50 de bani a fost amplu criticată de către opoziție dar și de cetățenii care au organizat proteste în mai multe orașe din Românie, printre care și în Iași.

Benzinării nu sunt obligaţi să scadă prețurile

Nicolae Ciucă a fost subiectul unor declaraţii controversate. Recent, premierul României declara senin faptul că Ordonanța de Urgență care compensează cu 50 de bani prețurile la benzină și motorină nu poate să oblige mediul privat să acţioneze în consecință.  În ultimele luni benzina și motorina s-au scumpit cu aproximativ 3 lei per litru, iar compensația de 50 de bani pare să nu facă nicio diferență. Concret, benzinării privați nu sunt obligați să scadă prețurile:

Întrebare: De ce nu puteţi garanta că vineri vor fi reduse preţurile la benzinărie

Răspuns: Mediul privat este liber să stabilească măsurile în care îşi desfăşoară businessul. Reglementarea este la nivelul Guvernului. Nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private. a fost reacția halucinantă a lui Nicolae Ciucă.

Așadar, Nicolae Ciucă salută scăderea preturilor la benzină, dar situația este mult mai gravă dacă e să ţinem cont de inflație și de preturile uriașe din toate celelalte domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *