Prima pagină » Actualitate » Nicolae Ciucă, declarație de la Vama Siret despre războiul din Ucraina, refugiați și un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova – VIDEO
Nicolae Ciucă, declarație de la Vama Siret despre războiul din Ucraina, refugiați și un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova - VIDEO

Nicolae Ciucă, declarație de la Vama Siret despre războiul din Ucraina, refugiați și un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova – VIDEO

25 feb. 2022, 20:58,
în Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat vineri seara punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Siret. Acesta a fost întrebat despre temerile că, după Ucraina, Rusia ar putea ataca Republica Moldova.

Premierul nu a exclus această posibilitate, referindu-se doar la garanțiile de securitate pe care le are România.

„Încă de ieri am condamnat această agresiune armată. Nu ne-am fi gândit niciodată că se va ajunge la o astfel de decizie. Este foarte greu să putem să anticipăm ceea ce ar putea să urmeze. În momentul de față putem observăm că întreg efortul militar se concentrează pe obiectivele de cucerire a Kievului și a întregii Ucraine. Celelalte posibilități, sigur, ele trebuie să fie pe masa de analiză”, a transmis premierul României.

Acesta și-a exprimat speranța ca un atac asupra Republici Moldova să nu se întâmple, menționând că la nivelul Uniunii Europene au fost luate măsuri și au fost stabilite sancțiuni drastice.

„Nu am reușit să văd încheierea summitului NATO. La nivelul NATO se iau măsuri. Am putut să primim din declarațiile date că vor fi în continuare luate decizii pentru întărirea apărării pe flancul estic. Pentru România este o situație pe care vreau să o transmit cu toată convingerea: în momentul de față ne găsim sub umbrela NATO. Este o siguranță în tot ceea ce înseamnă măsurile de apărare și securitate a țările NATO”, a completat prim-ministrul.

În Republica Moldova cresc temerile că Rusia ar putea viza și această țară, în condițiile în care militarii ruși care au intrat în Ucraina au arborat steagul Uniunii Sovietice, din care a făcut parte și Republica Moldova. O navă sub pavilion moldovenesc a fost lovită vineri de o rachetă rusească în Marea Neagră.

Gestul care l-a impresionat pe Nicolae Ciucă la granița României cu Ucraina

Un antreprenor botoșănean i-a reproșat, vineri seară, premierului Nicolae Ciucă, că guvernul nu face nimic în criza refugiaților din Ucraina: ”Ce-ați făcut? Nimic n-ați făcut. Știți cine trebuia să fie primii aici? Instituțiile, nu noi voluntarii. Nu trebuia noi să mergem să le dăm măști în spitale și ajutoare”.

Aflat la Vama Siret, acolo unde s-a deplasat alături de ministrul de Interne Bode, premierul Nicolae Ciucă a declarat:

„De-a lungul carierei am văzut foarte multă suferință, oameni năpăstuiți de război. Voluntarii s-au mobilizat alături de instituțiile statului”.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a verificat, împreună cu miniştrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Apărării, Vasile Dîncu, şeful DSU, Raed Arafat, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, stadiul pregătirilor pentru gestionarea măsurilor luate de autorităţi la frontiera cu Ucraina.

Șeful Guvernului susține că țara noastră e pregătită să-i primească pe refugiați

Guvernul a anunțat astăzi înființarea unui grup de lucru pentru alocarea eficientă şi rapidă a resurselor donate sau aflate în rezervele statului şi care sunt necesare persoanelor cu statutul de refugiat.

„Am analizat măsurile luate până azi. Am coordonat, de asemenea, o serie de măsuri care au implicat mai multe ministere. În acest sens am considerat că e foarte mare nevoie să ne coordonăm cu autoritățile locale și instituțile din fiecare minister.

La nivelul cancelariei am constituit un grup de lucru, care a luat legătura cu toate forțele nonguvernametale. Le mulțumesc pentru voluntariat. În acest moment am putut să constatăm că există partea administrativă, unde pot fi cazați.

Traficul nu e atât de mare. Locația e pregătită. Toate instituțiile care deservesc acea locație își au punctele deja stabilite.

Am văzut tineri, copii, oameni de toate vârstele care au venit, au fost voluntari, care se implică. Au arătat că le pasă și românii sunt în măsură să-și sprijine vecinul”, a spus Ciucă.

România nu va rămâne gaz dacă Rusia se oprește din furnizat

Premierul Nicolae Ciucă a spus, vineri seara, după vizita la Vama Siret, la granița cu Ucraina, că România își va putea asigura rezervele de gaze dacă Rusia nu ni le va mai furniza.

„Nu putem să nu facem analizele la fiecare minister de linie, acolo unde se produc consecințe. Am identificat soluțiile pentru data de după 1 aprilie, am discutat cu instituțiile care sunt responsabile de tot ceea ce înseamnă gaze și distribuția de gaze. Am fost asigurat și că dacă se oprește importul de gaze din Federația Rusă, nu vom avea probleme”, a spus premierul României, Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`