Prima pagină » National » Nicolae Ciucă anunţă că Legea Offshore va reduce dependența României de gazul rusesc

Nicolae Ciucă anunţă că Legea Offshore va reduce dependența României de gazul rusesc

15 apr. 2022, 14:50,
în National

Dependenţa României de gazul rusesc se vrea a fi redusă prin noua Lege Offshore depusă în Parlament de premierul Nicolae Ciucă împreună cu liderii Coaliției.

”Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore. Acest proiect deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine”, a precizat premierul Ciuca.

dependența României de gazul rusesc, premierul Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că primele livrări de gaze din Marea Neagră vor fi la jumătatea anului

Legea offshore reduce dependența României de gazul rusesc

Se va reduce dependenta României de gazul rusesc prin noua lege Offshore, a declarat premierul Nicolae Ciucă. Prin această lege, se stabileşte „un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul)” şi se asigura „stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că primele livrări de gaze din Marea Neagră vor fi la jumătatea anului, urmând ca în următorii ani, România să exploateze rezervele de gaze din altă zonă a Mării Negre, dar și din județul Buzău.

În timpul vizitei premierului Nicolae Ciuca pe şantierul podului peste Dunăre de la Brăila, acesta a vorbit şi despre semnarea în cadrul coaliţiei de guvernare a legii offshore care va debloca investițiile în activitatea de exploatare a gazelor din Marea Neagră și din județul Buzău.

„Începând din acest an vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil Gas livrând, gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului, aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai târziu la finalul anului 2026, începutul anului 2027. În onshore, la mare adâncime, la Caragele în județul Buzău exploatarea va începe la începutul anului 2024”, a explicat premierul Ciucă.

Premierul Nicolae Ciuca a precizat că noile surse de gaze vor asigura independența față de resursele Rusiei, vor duce la dezvoltarea altor ramuri ale economiei și vor determina o scădere a prețurilor pentru serviciile furnizate populației.

Legea offshore depusă în Parlament de Marcel Ciolacu

În același context, liderul PSD, Marcel Ciolacu pare să nu împărțească aceleași opinii precum predecesorul său. Așadar, legea offshore care a fost depusă în Parlament va fi mai ”blândă” pentru corporațiile care vor extrage gazele naturale din Marea Neagră.

”Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore. Acest proiect deblochează investițiile din Marea Neagră și reduce dependența de gazul rusesc, oferind României șansa de a deveni lider regional, iar românilor acces la gaze mai ieftine. a spus Marcel Ciolacu.

Social democratul Marcel Ciolacu a menţionat faptul că legea a reprezentat o prioritate a Coaliției și că statul român va obține 60% din venituri, în schimb corporațiile vor primi 40%. Liderul PSD a precizat faptul că primele gaze naturale din Marea Neagră vor fi extrase în curând, așadar România va putea avea parte de acestea în a doua parte a acestui an. În primă fază va exista o producție de 1 miliard de metri cubi anual.

De asemenea, președintele Partidului Social Democrat anunță că față de legea veche sunt o serie de diferențe.

„Sunt mai multe diferențe faţă de vechea lege. Avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze. Este o noutate! Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz şi apoi se poate exporta surplusul”, a menționat liderul PSD.

În aceeași ordine de idei, Nicolae Ciucă anunţă că Legea Offshore va reduce dependența României de gazul rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024