Premierul Nicolae Ciucă face declarații în aceste momente la Palatul Victoria, după ce a fost în vizită în Ucraina.
Din delegaţie au făcut parte președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul de Externe. Doresc să menţionez că vizită a avut două obiective. Primul a fost acela de a continua să exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse și să condamnăm ferm şi deschis această invazie ilegală şi nejustificată. Al doilea obiectiv a fost cel de a continua discuţiile despre sprijinul României, şi în acest context relaţiile bilaterale pe care urmează să le consolidăm.
Îmi exprim incă odată, cât de afectat am fost cu toţii față de ceea ce am văzut în cele două orașe vizitate. Două localități unde au fost lovite, fără să se țină cont de nimic, zonele rezidențiale, zone în care şi-au pierdut viața oameni nevinovați, civili, au fost distruse locuințe, şcoli, spitale. Am putut să vedem la fața locului cum autoritățile locale depun eforturi pentru a reda din tot ceea ce poate să însemne partea asta de revenine la o așa zisă normalitate a vieții. Am discutat despre eforturile pe care le fac pentru reabilitarea rețelelor electrice, asigurarea serviciilor medicale. În ceea ce privește măsurile care au fost luate pentru a putea fi identificaţi cei care s-au pretat la crime de război, crime împotriva umanității, am exprimat foarte clar susţinerea Guvernului României la nivel internațional.
Am oferit posibilitatea ca țara noastră să participe cu experți în derularea investigațiilor în teren. Este inadmisibil ca, indiferent de context să fie lovite obiective civile în care își pierd viața oameni nevinovați. În ceea ce privește întâlnirea pe care am avut-o cu omologul ucrainean și cu președintele Ucrainei, am subliniat efortul pe care l-a făcut Guvernul României și poporul român. Este vorba despre solidaritatea pe care am arătat-o încă din primul moment. Este vorba despre empatia poporului român, dar și de deciziile luate la nivel Guvernamental.
Deja în țara noastră au trecut granița peste 860 de mii de cetățeni ucrainieni, peste 80.000 au rămas în România. Am prezentat că România are deja 45 de școli în limba ucraineană, are 7 licee în care se predă în limba ucraineană. La nivelul ministerului Educației au fost luate măsuri pentru copiii ucrainieni. Au fost asigurate tablete pentru a putea să beneficieze de orele online. Avem peste 1600 de copii ucrainieni care sunt înscriși în școlile din România. Premierul ucrainean ne-a rugat să acordăm în continuare sprijin pentru orele online pentru a suplini deficitul de cadre care să predea în limba ucrraineană.
Am discutat despre demersurile pe care țara noastră le face pentru ca în viitor să continuăm să asigurăm aceste facilități, împreună cu ministrul de Externe am analizat posibilitatea de a deschide alte noi punte de trecere a frontiere. Vom reveni și vom confirma împreună cu MAE Ucraina deciziile pe care le vom lua. Doresc să subliniez cât de important a fost ca la momentul respectiv, în 2020 să fie deschis punctul de trecere Isaceea, cât de important a fost să fie liberalizat transportul de mărfuri pentru operatorii ucrainieni.
Vom discuta despre partea de sprijin pentru Guvernul din Ucrainian. Vom continua să identificăm modalitățile prin care putem facilita transportul de bunuri, în special de cereale pe care Ucraina le transportă către alți parteneri comerciali. La ministerul Transporturilor a fost luată decizia de prelungire a căii ferate de la Galați până la port, 5 kilometri. Poate fi finalizat în aproximativ 3 luni de zile. Astfel vom facilita transportul de mărfuri direct în portul Constanța.
În ceea ce privește relațiile bilaterale au fost aspecte pe care le-am discutat și atât premierul cât și președintele Ucrainei au aprecizt interesul părții române pentru a putea ridica relațiile la alt nivel.Am atins și subiectul în care România va vi implicată în procesul de reconstrucție. Ambii oficiali și-au exprimat disponibilitatea și în momentul în care va exista o proiecție de plan vom dezvolta modalitățile în care România va participa la acest proces.
Am oferit disponibilitatea ca parte din companiile ucrainiene să poată să se reloce temporar pe teritoriul României. A fost o propunere foarte bine primită. În ceea ce privește acest aspect al continuării relațiile, un subiect a fost cel al minorităților din Ucraina. Președintele Zelenski a transmis că minoritățile române vor beneficia de aceleași drepturi, în oglindă cu minoritățile ucrainiene din România. Un alt aspect pe care l-am discutat este sprijinul României de aderare în Uniunea Europeană. Am exprimat că susținem acest demers și pe măsura solicitărilor suntem dispuși să acordăm asistența acestui proces și subliinind cât de important este ca în acest demers să fie incluse și Republica Moldova și Georgia. Evenimentele de la Tiraspol au fost discutate și s-a hotărât analiza serioasă a acestor incidente. Nu trebuie să generăm escaladarea securității din zonă.