Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 2 noiembrie 2022, în cadrul conferinţei de presă la fabrica de vehicule militare IVECO din Petreşti, că Executivul României a greșit și se vor lua măsuri pentru a corecta decizia cu privire la plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub.
Decizia autorităţilor de a plafona lemnul de foc la 400 de lei metru cub a provocat indignări în rândul comercianţilor. Aceştia spun că au luat materia primă cu preț mare și nu pot să o vândă cu preț mic. Asociaţia industriei lemnului Prolemn a subliniat că problema ar putea fi remediata prin acordarea unor vouchere pentru consumatori.
Plafonul de 400 de lei pentru lemnele de foc, sub analiză
Potrivit Asociaţiei industriei lemnului Prolemn, problema ar putea fi soluţionată dacă autorităţile vor oferi sprijin pentru consumatori prin oferirea tichetelor valorile şi reducerea TVA la 5% pentru produsele destinate încălzirii.
În cadrul conferinţei de presă de la fabrica de vehicule militare IVECO, premierul României, Nicolae Ciucă, a menţionat că s-a făcut o analiză cu privire la costul unui metru cub de lemne şi că Ministerul Mediului va veni cu o corectare în acest sens.
„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat…în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul României.
Despre domeniul energiei, Nicolae Ciucă a menţionat ca deciziile României vor ţine cont de„ansamblul de măsuri agreate” la nivelul Uniunii Europene. El a mai spus că autorităţile au anticipat o parte din măsurile luate la nivelul statelor UE.
„Putem să vedem că sunt o serie întreagă de ţări care au venit cu măsuri la care noi ne-am gândit oarecum înainte de a intra în analiză la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul unor ţări mai puternice şi din punct de vedere economic decât ţara noastră. De cealaltă parte, sigur, dorim ca toate aceste măsuri ale noastre să fie deplin aliniate cu deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, pentru că suntem beneficiarii unui suport financiar din partea Uniunii. Discutăm de acel procent de 10% din fondurile de coeziune care sunt alocate pentru susţinerea populaţiei vulnerabile, pentru combaterea sărăciei energetice, pentru susţinerea locurilor de muncă şi a IMM-urilor”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul României a mai subliniat că a avut mai multe discuţii cu reprezentaţii producătorilor de energie şi cu furnizorii.
Guvernul a venit cu propunerea de a plafona prețurile lemnelor de foc
La începutul lunii octombrie 2022, guvernul a venit cu propunerea de a plafona prețurile lemnelor de foc și a produselor derivate din lemn pentru această iarnă, invocând criza energetică și creșteri artificiale de prețuri care pot afecta peste 3 milioane de gospodării.
Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice.
Prin urmare, în următoarea perioadă, plafonul de 400 de lei pentru lemnele de foc ar putea fi modificat de către Guvern. Guvernul va veni cu soluții pentru a debloca piața lemnului.
Prostii astia de la habarnare (ca asta nu e guvernare), nu pot sa-si sustina o decizie nici 3 zile.