Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis o nouă serie de investigații în ceea ce-l priveşte pe fostul ministru Nicolae Bănicioiu.
Deputatul ieşean Nicolae Bănicioiu va fi anchetat pentru suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către unităţile spitaliceşti publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății, se arată într-un comunicat al DNA.
Acuzaţiile aduse fostului ministru Bănicioiu
„În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
-numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
-alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, transmite Direcția Națională Anticorupție.
Activitatea fostului ministru Banicioiu în Parlamentul României se apropie de zero
Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a primit în fiecare lună a anului 2019 nu mai puţin de 18.000 lei de la Camera Deputaților pentru a reprezenta județul Iași. Aceasta a fost pus de Liviu Dragnea pe listele social democraţilor din Iași la începutul mandatului, în anul 2016. De atunci, fostul ministru nici măcar nu s-a obosit să mai calce prin județ.
Deşi nu a făcut nimic notabil a putut ridica în decursul anului 2019 suma exporbitanta de 224.640 lei, din indemnizaţiile parlamentare. Bănicioiu reprezintă teoretic județul Iași, chiar dacă nu mai face parte din structurile PSD, ci a ajuns la Pro România.
Patru case trecute în declaraţia de avere
Parlamentarul pus de Liviu Dragnea pe listele PSD Iaşi deţine patru case în declaraţia de avere, doua terenuri intravilane în judeţul Vâlcea şi unul agricol în judeţul Olt.
„Terenul din județul Iași are o suprafață de 40 hectare și a fost dobândit în anul 2010, fiind trecut pe numele soției sale, Mihaela Bănicioiu. La capitolul clădiri, fostul ministru a trecut o casă părintească, ce va fi demolată în Dăești, județul Vâlcea, în suprafață de 81 metri pătrați”, potrivit declaraţiei de avere.
Acesta a mai trecut și o altă casă din 2010 în aceeași localitate, construită de părinți, în suprafață de 168 metri pătrați. În plus, Bănicioiu a mai trecut și o casă în localitatea Voluntari, județul Ilfov, în construcție din 2009, în suprafață de 350 metri pătrați, dar și un apartament în București, dobândit în 2015, în suprafață de 126 metri pătrați.
Nu mai puţin de zece conturi bancare din perioada Colectiv. Deputatul ieșean se poate mândri cu o colecție de bijuterii în valoare de 5.000 euro, dar și obiecte de artă de 3.500. În câteva din conturile deținute se regăsesc circa 27 mii euro, alți 2.000 de dolari, 37 mii de franci elvețieni, dar și un cont de salariu al soției de 2.300 lei.