Prima pagină » International » Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, declară că în țară ar putea exista transmisie comunitară a noii tulpini COVID-19, Omicron
Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, declară că în țară ar putea exista transmisie comunitară a noii tulpini COVID-19, Omicron

Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, declară că în țară ar putea exista transmisie comunitară a noii tulpini COVID-19, Omicron

29 nov. 2021, 13:11,
în International

Șase cazuri ale variantei Omicron sunt detectate în Scoția, ridicând până acum un total la nouă găsite în Marea Britanie. Prim-ministrul Scoției, parte din Regatul Marii Britanii, susține că se poate vorbi şi despre transmiterea comunitară a tulpinii COVID-19.

Sturgeon spune că supravegherea a fost intensificată în ultimele zile, ducând la găsirea celor șase cazuri. Urmărirea contactelor directe ale persoanelor infectate este încă în desfășurare

Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției a declarat că s-ar putea vorbi despre transmisie comunitară a Omicron

Autorităţile din Scoția sunt în plină cercetare pentru a stabili contactele directe cu persoanele infectate cu Omicron, dar se știe deja că nu toți au călătorit recent în Africa de Sud sau în țările învecinate sau au avut contact strâns cu cei care au călătorit – ceea ce înseamnă că „ar putea exista o comunitate în transmitere în Scoția”.  Sturgeon mai spune că aceasta este „cea mai provocatoare dezvoltare în cursul pandemiei” de ceva vreme.

Ea spune că indicațiile timpurii din Africa de Sud sugerează că poate fi mai transmisibil decât varianta Delta.

Ea adaugă că Organizația Mondială a Sănătății spune că dovezile preliminare arată că ar putea exista dovezi că Omnicron ar putea avea un risc crescut de reinfecție. Prim-ministrul spune că în prezent nu există informații că simptomele sunt diferite sau că boala cauzată de variantă este mai gravă.

Sturgeon cere o abordare de patru națiuni a Omicron. Ea a vorbit deja cu primul ministru din Țara Galilor, Mark Drakeford – ei îi cer primului ministru Boris Johnson să convoace o întâlnire Cobra** pe această problemă.

România nu cunoaște dacă are cazuri de persoane infectate cu Omicron

Pe de altă parte, din moment ce tot mai multe ţări impun restricţii de călătorie către Africa sau dinspre continent, România nu cunoaște dacă are cazuri de persoane infectate cu noua tulpină COVID-19 numită Omicron. Medicul Radu Țincu a afirmat că ar trebui cerut ajutorul autorităţilor europene pentru secvențiere şi observare:

„Răspunsul să știți că îl avem și de la valurile precedente cu celelalte variante virale. Trebuie să vă spun faptul că varianta Delta în trei săptămâni a ajuns în 53 de țări. Această variantă nouă a fost identificată undeva între 9 și 11 noiembrie și iată că în două săptămâni e confirmată în Europa, în Marea Britanie, în Australia a fost confirmată astăzi, în Cehia, deci există suficientă răspândire a acestei variante virale. Pentru a identifica ce tip de SARS-CoV-2 și ce variantă virală circulă, avem nevoie de secvențiere, adică de punerea în evidență a genomului viral cu aceste modificări specifice acestei noi variante virale”. explică Radu Țincu.

 

Cât de îngrijorați ar trebui să fim din cauza Omicron, noua tulpină de COVID-19 apărută în Africa

Noua tulpină de COVID-19, Omicron, trezește multe îngrijorări la nivel mondial. Apărută în Africa, tulpina este cea mai recentă versiune a virusului apărut în Wuhan și este puternic mutată decât tot ce s-a descoperit până acum. Are o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „oribilă”, în timp ce altul a spus că este cea mai proastă variantă pe care au văzut-o.

Sunt primele zile și cazurile confirmate sunt încă concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar putea fi răspândit și mai mult.

 

**

:: Ce este COBRA?

COBRA – care înseamnă Cabinet Office Briefing Room A – este mecanismul folosit pentru ca miniștrii și oficialii din Whitehall să se întâlnească ca răspuns la evenimente și urgențe majore.

:: Cine participă la întâlniri?

Acesta variază în funcție de situație. Ca răspuns la un incident terorist, cum ar fi la Londra, agențiile de informații și de securitate vor participa de obicei pentru a furniza actualizări cu privire la cele mai recente informații pe care le dețin, în timp ce ofițeri de poliție înalți vor fi prezenți.

:: În afară de poliție și spioni, ce politicieni participă?

Miniștrii înalți din departamentele relevante participă la întâlnirile de la Whitehall împreună cu oficiali de rang înalt.

:: Prim-ministrul conduce întotdeauna ședințele COBRA?

Nu, alți membri ai Cabinetului sau miniștri înalți pot conduce ședințele atunci când este cazul. Dar decizia doamnei May de a prezida această întâlnire este un indiciu al gravității incidentului și un semn că ea dorește să conducă personal răspunsul Guvernului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`