Prima pagină » Local » Niciun deces pe secțiile COVID-19 ale Spitalului C.F. Iași în ultimele două luni. Peste jumătate dintre paturile unității medicale sunt libere
Niciun deces pe secțiile COVID-19 ale Spitalului C.F. Iași în ultimele două luni. Peste jumătate dintre paturile unității medicale sunt libere

Niciun deces pe secțiile COVID-19 ale Spitalului C.F. Iași în ultimele două luni. Peste jumătate dintre paturile unității medicale sunt libere

25 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

La Spitalul C.F. Iași, din cele 100 de paturi sunt libere 79 pentru pacienții infectați cu coronavirus. Tot mai mulți bolnavi COVID-19 care ies din secțiile de Terapie Intensivă solicită externarea, chiar dacă mai au nevoie de suport de oxigen. În ultimele două luni, pe sectorul COVID-19 nu a fost înregistrat niciun deces

În județul Iași, pe 23 decembrie 2020, au fost confirmați pozitiv 214 ieșeni, numărul total a ajuns la 26.071 cazuri. La Spitalul C.F. Iași, cele 7 locuri în secția de ATI sunt ocupate. Medicii unității medicale spun că în ultimele două săptămâni au fost circa 5 decese în rândul pacienților internați cu o formă severă a infecției cu coronavirus. Șansele de supraviețuire sunt mai mici pentru pacienții cu vârste de peste 80 de ani, în cazul lor fiind externați mai puțin de jumătate.

În ceea ce privește sectorul COVID-19, nu a fost înregistrat niciun deces timp de două luni, fiind disponibile 79 de paturi pentru persoanele confirmate pozitiv cu coronavirus. În spitalul suport COVID-19, zilnic se fac circa 15 internări și externări. După două săptămâni de tratament, un pacient cu o formă medie internat la spital poate pleca acasă în izolare, chiar dacă mai are nevoie de suport de oxigen. Odată cu trecerea perioadei sărbătorilor de iarnă, cadrele medicale se așteptă ca, în aproximativ 6 zile, numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 să crească.

Dr. Mihai Glod, managerul Spitalului C.F. Iași: „Ne așteptăm ca numărul de cazuri să crească cam la 5-6 zile după sărbători”

În Spitalul C.F. Iași ajung în fiecare zi circa 15 bolnavi COVID-19 în stare gravă. Totodată, numărul persoanele care doresc să se externeze reușeste să echilibreze situația, astfel încât, în momentul de față, jumătate din numărul de paturi din unitatea medicală sunt libere.

„În ultimele trei zile nu am avut niciun deces în cadrul spitalului. Pe sector COVID-19 nu am avut niciun deces de circa două luni, iar la reanimare, aproximativ 5 decese au fost în ultimele două săptămâni. Majoritatea celor internați sunt în stare gravă, cu suport de oxigen, asta și pentru că în ultimele luni doar aceste cazuri sunt internate în spital. În prezent avem cam 50 la sută dintre paturi libere. A fost momentul în care am intrat în acea perioadă de dezinfecție generală, în așa fel încât pe fiecare tronson s-au făcut dezinfecții pe absolut toate saloanele și atunci am profitat de momentul acesta de respiro.

De regulă, persoanele care devin dependente intermitent de oxigen pot fi supravegheate de la domiciliu și atunci mulți dintre ei solicită externarea, fiind apoi sub supravegherea medicului de familie. Ne așteptăm ca numărul de cazuri să crească cam la 5-6 zile după sărbătorile de iarnă”, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului C.F. Iași.

Ieri, în județul Iași au fost două decese ale pacienților internați în stare gravă

Pacienții infectați cu coronavirus ajung la spital cu forme tot mai severe, chiar dacă nu au comorbidități. Miercuri, 24 decembrie 2020, un număr de două persoane au pierdut lupta împotriva coronavirusului, care a luat în cele nouă luni un număr de 426 de vieți în județul Iași. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 29 au fost externate. În total, din unitățile medicale au fost externați 6.198 de bolnavi COVID-19. Referitor la gradul de ocupare al paturilor din spitalele suport COVID-19, ieri mai erau ocupate 466 de paturi, din care 66 erau paturi ATI.

În ceea ce privește gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 66, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie. Doar la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Pașcani mai era un pat liber pentru pacienții ajunși în stare gravă.

Spitalele suport COVID-19 mai aveau 246 de paturi libere

În spitalele suport COVID-19 din județul Iași mai erau libere 213 paturi. Dintre acestea, 16 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase, 13 la Spitalul Mobil Lețcani, două paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 37 de paturi la Spitalul Hârlău, 15 paturi la Spitalul de Recuperare, 79 de paturi la Spitalul C.F Iași, șase paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 20 de paturi la Spitalul Militar și 62 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Alți nouă bolnavi de diabet care sunt dependenți de dializă au fost confirmați cu coronavirus, fiind tratați la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Unitatea medicală este centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, care are un număr de trei paturi ocupate în secția de Terapie Intensivă. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, un număr de 3.596 de persoane se află în izolare, iar 4.641 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Până în prezent, au fost emise în total 20.095 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 26.668 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *