De-a lungul anilor, gramatica limbii române a suferit mai multe modificări, mai ales în cazul unor cuvinte, probabil de aici și confuzia dintre niciodată sau nici o dată. Dar, cu toate astea, anumite cuvinte se pronunță într-o anumită formă, corectă.
Limba română este destul de complexă și poate pune probleme, la un moment dat, chiar și celor mai experimentați specialiști în lingvistică. Dezlegarea corectă a cuvintelor compuse sau poziționarea cum trebuie a cratimei au dat mai mereu bătăi de cap românilor.
Niciodată sau nici o dată, care este varianta corectă
Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă în dezlipirea literelor unui cuvânt compus, adăugarea unei cratime sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor.
Trebuie precizat de la bun început că în contextul actual ambele variante sunt corecte și se va explica și de ce. Cu toate acestea, dintre complexi sau complecși doar o variantă este corectă.
„Niciodată” este un adverb care are sensul de „în niciun moment”. Această formă este corectă deoarece, conform normelor gramaticii limbii române, construcția formată din adverb și numeral adverbial, care înțelesul lor se referă la absența totală a unui eveniment, trebuie să apară sub formă aglutinată, adică să fie scrisă împreună.
„Nici o dată” reprezintă o construție formată din adverb plus o locuțiune adverbială și semnifică „nici o singură zi”, adică zi calendaristică. Este corect să o folosim când „nici” este urmat de un substantiv în contexte negaționale, dar nu pentru a exprima ideea de „niciodată”.
Despărțirea cuvintelor diluează forța categoricală a negației și poate induce în eroare, sugerând o structură formată din „nici” și un substantiv, ceea ce schimbă natura expresiei.
În esență, când dorim să exprimăm negația absolută, trebuie să folosim forma „niciodată”, este vitală o înțelegere profundă a utilizării coercte a acestei expresii.
Farmecul limbii române în colțurile lumii
Știai că 80 de milioane de oameni din Asia vorbesc limba română veche? S-ar putea părea ciudată afirmația, dar realitatea și studiile de cercetare atestă acest respectă. Asia acoperă cle mai întins și mai populat continent de pe gloc.
Aici au trăit câteva rude din țările central-europene, oameni de origine românească, limba punjabi a acestora conține 2000 de cuvinte românești, iar multe altele sunt asemănătoare cu cele românești. Aceștia sunt de 4 ori mai mulți decât populația României.
Primul istoric al lumii, grecul Herodot (secolul V î.Hr), a confirmat că tracii erau cel mai numeros popor după indieni. Triburile getice, numele sub care mai erau cunoscuți tracii, acopereau teritorii din Europa Centrală până în Asia, aproape de China și India.
Poporul Punjabi din nordul Indiei, spun studiile, este un astfel de descendent al unui trib getic stabilit în Asia Centrală acum mai bine de 2500 de ani. Acești descendenți vorbesc o limbă foarte asemănătoare cu limba română actuală. Pe lângă aceste aspecte, trebuie să știi și ce variantă dintre o dată sau odată este corectă.
Acum că ai aflat cum este corect să folosești cele două cuvinte, niciodată sau nici o dată, data viitoare vei știi cum trebuie să spui corect și contextul în care să le folosești.