O noapte încărcată de emoție, lacrimi și flori la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cântecele bisericești s-au auzit în șoaptă până în zori. Zeci de credincioși au încercat cu orice preț să ajungă la racla Sfintei Parascheva, dar nu au reușit. Din când în când au existat și unele „contre” între jandarmi și credincioși, însă nu au avut loc evenimente neplăcute în noaptea de marți spre miercuri. După miezul nopții, lucrurile parcă au început să capete o altă formă. De ziua Sfintei Parascheva, sute de oameni au vrut să aducă flori și să aprindă lumânări. În cele din urmă, catedrala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru brațele întregi de flori
Noaptea de 13 spre 14 octombrie, Iași, 2020. Un an cum nu a mai fost vreodată și un pelerinaj mai mult inexistent. O mână de credincioși veniți din diferite colțuri ale țării tremură de frig lângă gardurile păzite de jandarmi. Se aud rugăminți, credincioșii se roagă de jandarmi să-i lase să ajungă la raclă, dar sunt refuzați. Spiritele se agită. Câțiva dintre pelerini încep să le reproșeze jandarmilor că dau dovadă de inumanitate. Nu reușesc să-i convingă și încep să protesteze. În noaptea de marți spre miercuri, în fața Catedralei Mitropolitane s-a protestat. S-a protestat prin rugăciune, iar în loc de pancarte credincioșii au ridicat în mâini icoane.
Au așteptat în frig și au crezut până în ultimul moment că vor reuși
Era frig, în jur de 14 grade. Un val rătăcit de căldură parcă atingea fețele credincioșilor. Căldura venea de la câteva sute de lumânări aprinse la poarta Mitropoliei. Nimeni nu o simțea însă cu adevărat. Pături, haine groase și câte un pahar de ceai cumpărat de la chioșcul din colț. Cam asta a făcut parte din „echipamentul” protestatarilor. Se apropie miezul nopții destul de repede. Credincioșii spun rugăciuni și cântă. Ziua în care este sărbătorită Sfânta Parascheva a venit. Este puțin după ora 24, deci este sărbătoare. În fața Mitropoliei încă mai sunt zeci de pelerini. Jandarmii împreună cu polițiștii și polițiștii locali primesc ordine noi. Pe bulevardul Ștefan cel Mare trebuie instalate aproximativ 500 de scaune, trebuie îngrădit totul și trebuie legitimat fiecare cetățean care vrea să participe la slujbă.
Când Sfânta Parascheva a fost scoasă din catedrală, lucrurile au început să se schimbe
În tot acest timp, baldachinul în care a fost așezată racla Sfintei Parascheva este împodobit cu flori ca în fiecare an. Se apropie ora 6:30, ora la care Sfânta Parascheva este scoasă din Catedrala Mitropolitană. În jurul Mitropoliei se adună credincioșii. Cu sutele de această dată. Jandarmii sunt cu ochii în patru, îi păzesc bine intrările. Se formează o coadă minusculă față de anii precedenți, dar totuși importantă pentru perioada aceasta. Fiecare pelerin care se așază la rând este legitimat de către jandarmi sau de către polițiștii locali. Cei cu „buletin” de Iași, de municipiul Iași mai bine spus, sunt lăsați să intre. Cei din afara Iașului „pândesc” pe la garduri. Jandarmilor le sunt adresate întrebări destul de pertinente:
„De ce cei din municipiul Iași au voie să intre, iar noi din afară nu?”.
Răspunsul jandarmilor a fost tot timpul la fel:
„Așa este legea”.