Reprezentanții Holmbergs Safety System SRL s-au întâlnit cu Marius Pintilie, primarului municipiului Pașcani (Iași), pentru a discuta despre angajații care vor fi concediați. Aceștia vor primi indemnizație de șomaj, dar nu și salarii compensatorii. În total, 353 de persoane vor fi disponibilizate din decembrie 2024
După ce Holmbergs Safety System SRL, companie din Suedia, a anunțat concedieri masive, reprezentanții firmei s-au întâlnit cu autoritățile locale pentru a găsi soluții pentru angajații din Pașcani ce vor rămâne fără locurile de muncă. Compania nu renunță la disponibilizarea celor 353 de persoane, iar angajații nu primesc salarii compensatorii. Holmbergs Safety System SRL este fosta Te-Rox Prod, afacere care a fost deținută de Doina Cepalis, iar în anul 2020 a fost vândută suedezilor. Producătorul de sisteme de siguranţă pentru scaune auto pentru copii a intrat în insolvență la propria cerere, în această toamnă motivând că s-a ajuns în această situație din cauza lipsei comenzilor de la furnizorul principal. Potrivit primarului din municipiul Pașcani, se caută soluții pentru pășcănenii care vor fi șomeri de luna viitoare.
„A fost doar un schimb de informații despre cum s-a ajuns în situația asta și ce și-au propus să facă reprezentanții companiei. Au spus că s-a ajuns în această situație din cauza lipsei comenzilor de la furnizorul principal. O să fie concediați oamenii, nu au renunțat la decizie! Cei de la firmă au făcut un fel de programare cu cei de la AJOFM (n.r – Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) ca să le facă documentele pentru șomaj. Nu am reținut informația ca cei disponibilizați să primească salarii compensatorii. Nu cred că o să primească salarii compensatorii. Noi încercăm să îi ajutăm pe acești oameni să se angajeze în Pașcani”, susține Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.
Ce sume vor primi angajații de la fabrica din Pașcani?
Angajații care au muncit în fabrica din Pașcani vor primi indemnizație de șomaj în funcție de vechime. Sumele pot fi cuprinse între 600 și 1.500 de lei lunar, pentru o perioadă de 6, până la 12 luni. Indemnizația de șomaj este o compensație parțială oferită de stat, din bugetul de asigurări sociale de stat. Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR), stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %).
Valoarea ISR în 2024 a crescut de la 598 de lei, la 660 de lei/lună. Se calculează astfel: 75% din valoarea (ISR), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an și 75% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizației, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote stabilite diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare. Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Se împarte astfel: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 3 ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 10 ani, 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.
Ajutorul de șomaj se acordă pentru maximum 12 luni
În funcție de durata stagiului de cotizare (perioada în care persoana în cauză a fost asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj) se stabilește și perioada de timp de acordare a indemnizației de șomaj. Astfel, o persoană poate primi ajutor social pe o perioadă de 6 luni, perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, 9 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani sau 12 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Cei 353 de angajați ai fabricii din Pașcani vor fi concediați începând cu luna decembrie 2024.
Până la acest moment nu a fost stabilită data exactă a concedierilor, compania depunând la AJOFM Iași, în această perioadă, listele nominale cu angajații ce vor deveni șomeri. Oamenii care muncesc în fabrica din Pașcani acuză faptul că reprezentanții firmei și-au bătut joc de angajații care au muncit în companie, unii dintre ei, chiar perioade lungi, de 15 sau 20 de ani. În unele situații, mai mulți membri ai aceleiași familii munceau în cadrul companiei din Pașcani. Compania a fost înființată în 2007 de Doina Cepalis.
Firma suedeză a intrat în insolvență în această toamnă
Compania Holmbergs Safety System SRL, fosta Te-Rox Prod care a fost deținută de Doina Cepalis, a cumpărat afacerile din Iași în urmă cu 4 ani. Grupul suedez ar fi vrut să transforme fabricile din Iași în cei mai mari producători de sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii din Europa Centrală și de Est, însă nu au mai putut să ducă acest plan la final. Compania a intrat în insolvență la propria cerere, în luna septembrie 2024, după ce un grup din Franța, cel mai mare client al fabricii, a intrat și el în insolvență, declanşând probleme de cashflow. Holmbergs Safety System SRL a obținut în 2023 afaceri de 49 de milioane de lei, cu circa 35% mai mici decât în anul anterior.
Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați telefonic de reporterii BZI pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu situația angajaților din Pașcani. Astfel, angajații de la Holmbergs Safety System SRL, din Iași, vor fi concediați.