Prima pagină » Titlurile zilei » Nicio mamă nu și-ar dori vreodată să-și vadă fiul într-o asemenea ipostază. Mărturie cutremurătoare venită de la Iași. Lucia Aftanache: „Mâna îi era sfărâmată, iar hainele ardeau pe el” FOTO (Exclusiv)

Nicio mamă nu și-ar dori vreodată să-și vadă fiul într-o asemenea ipostază. Mărturie cutremurătoare venită de la Iași. Lucia Aftanache: „Mâna îi era sfărâmată, iar hainele ardeau pe el” FOTO (Exclusiv)

26 nov. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Viața unui tânăr de 19 ani din județul Iași a luat o turnură tristă, iar, acum, are nevoie de ajutor. Dănuț Aftanache era un băiat normal până în urmă cu câteva zile, când, din cauza unei explozii, a rămas fără o mână și ar putea rămâne și fără vedere la un ochi. Băiatul trebuia să susțină examenul practic pentru permisul auto, însă toate visele au fost spulberate de tragicul incident. Familia tânărului trebuie să plătească 20.000 de euro pentru a-i putea cumpăra o proteză lui Dănuț

Dănuț Aftanache are 19 ani și era un băiat sănătos, cu vise mărețe și cu un viitor ce părea strălucit. Totul s-a spulberat în urmă cu o săptămână, când tânărul a suferit un accident, în urma căruia și-a pierdut mâna stângă, iar vederea la un ochi i-a fost afectată. Dănuț a vrut să confecționeze un mâner pentru o pilă, doar că obiectul din fier pe care a început să-l prelucreze era un obuz. Urmarea a fost una tragică. Obiectul a explodat, iar puștiul a ajuns în stare foarte gravă la spital. Mâna i-a fost zdrobită în bucăți, pe loc. Lucia Aftanache, mama acestuia, a fost cea care l-a găsit pe băiat plin de sânge și cu hainele în flăcări.

„Când îmi amintesc prin ce am trecut, îmi vine iarăși să plâng. Eram toți acasă și el lucra prin curte, e un copil foarte harnic. În urmă cu mai multă vreme, când ara cu tatăl lui în grădină, a găsit bucata aia de fier, a dat în ea cu piciorul, pentru că nu știa ce era cu ea. El a luat-o și a pus-o pe beci, cum e la țară. Avea nevoie de un mâner pentru o pilă de drujbă și și-a amintit de fierul acela, a vrut să-l spargă puțin și să bage pila acolo. Când a găurit-o, a și explodat! Am auzit bubuitura, foarte tare s-a auzit și, imediat, am ieșit din casă. El striga: «Mama! Mama!» Era jos, pantalonii îi ardeau. Am dat repede cu apă pe el, că am crezut că e doar foc.

Când m-am uitat mai bine la el, era plin tot de sânge și ne-am uitat amândoi odată la mână, care era strivită, ruptă în bucăți. Era conștient, vorbeam cu el, zicea că nu îl doare nimic, dar el era rănit peste tot. A venit imediat ambulanța și l-a luat la spital. Putea să i se întâmple oricui treaba asta. Nu e de joacă cu așa ceva! Încă nu ne-am revenit din șoc”, a povestit plângând Lucia Aftanache, mama tânărului de 19 ani.

„Mamă, de unde să avem noi bani de proteză?! O să rămân toată viața handicapat!”

Tânărul de 19 ani a fost operat și este internat în Secția de Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”, din Iași. Reporterii „BZI” au găsit-o pe mama tânărului cu ochii în lacrimi, în curtea spitalului. Lucia Aftanache a venit pentru prima dată să îi aducă un pachet fiului său. Familia tânărului este una modestă, pe Dănuț îl mai așteaptă acasă o soră și un frate, iar părinții lui nu au locuri de muncă. Când a auzit de la medici cât costă proteza pentru mâna băiatului, femeia a început să plângă și a intrat în depresie. Băiatul a primit consiliere și din partea unui psiholog. Mama tânărului povestește cu lacrimi în ochi cum a reușit să strângă doar 900 de lei și nu știe de unde va aduna suma de 20.000 de euro.

Dănuț are urgentă nevoie de ajutor pentru o viață parțial normală. Tânărul are doar 19 ani și toată viața înainte.

„Este încă în spital, e mai bine, este bandajat la ochi, mâna stângă nu o mai are… A fost și un psiholog la el, pentru că dădea semne că cedează psihic. Luase sala pentru permis și, pe 9 decembrie 2021, avea examenul practic. S-a dus tot! E trist și s-a întristat și mai tare când a auzit cât costă proteza. Mi-a spus: «Mamă, de unde să avem noi bani de proteză?! O să rămân toată viața handicapat!». Mi s-a rupt inima! Nu avem de unde… Și eu și tatăl lui muncim acasă, cu ce putem. E foarte greu, nu știu încotro să o apucăm. Cu toată rușinea vă spun că avem nevoie de ajutor! Nu am crezut că voi ajunge să trăiesc zilele astea”, a spus mama tânărului.

Rudele tânărului au deschis un cont bancar în care oamenii cu suflet mare pot dona diverse sume de bani, pentru ca tânărul de 19 ani să-și poată achiziționa o proteză. Numărul contului este: RO92RNCB0686085922140001, acesta fiind deschis pe numele lui Alexandru Benoni, unchiul tânărului rănit în urma exploziei.

Tragicul incident a avut loc în urmă cu o săptămână

Amintim că, pe data de 16 noiembrie 2021, un tânăr în vârstă de 19 ani și-a distrus viața după ce a încercat să dea gaură într-un proiectil. Totul s-a întâmplat în satul Petriș, din comuna Dolhești, județul Iași, în cursul dimineții, când liniștea localității a fost deranjată de sirenele de la Ambulanță și Poliție. Un apel la numărul unic de urgențe 112 avea să anunțe că un telefon mobil a explodat în mâna unui tânăr, provocându-i răni serioase. Un echipaj medical a ajuns în scurt timp la fața locului.

Medicii și-au dat seama imediat că nu era vorba despre explozia unui telefon, ci despre explozia unui proiectil. După ce a beneficiat de primele îngrijiri medicale, tânărul a fost preluat și transportat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”, din Iași. Reporterii „BZI” s-au deplasat la fața locului la puțin timp de la producerea incidentului. La casa tânărului se aflau mai multe echipaje de Poliție și de pompieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *