După aproape două săptămâni de la anunțarea campaniei de salubrizare și renovare în toate piețele Iașului, lucrurile practic nu s-au schimbat deloc. Producătorii susțin că tarabele de mult au termenul de garanție expirat, iar autoritățile le-au promis că le vor înlocui cu altele noi. Directorul EcoPiața SA, Cristinel Stărică, a refuzat să comenteze situația.
Se pare că sezonul schimbărilor și a renovărilor nu a sosit pentru toată lumea. Comercianții care își desfășoară activitatea în piețele din Iași încă se confruntă cu lipsa de interes din partea autorităților. Aceștia își desfășoară activitatea în niște condiții dezastruoase și se văd nevoiți să se resemneze cu această idee, pentru că nu se observă nimic nou la orizont, iar unicul lucru pe care aceștia încă îl mai au este speranța.
Producătorii din Iași, hrăniți cu speranțe false de către conducerea EcoPiața SA
Deja este pe sfârșite prima lună a primăverii, căldura mult așteptată într-un final a sosit, iar lucrările de amenajare și salubrizare a Iașului sunt în plină desfășurare. Conducerea EcoPiața Iași a demarat pe data de 14 martie 2022 o activitate de curățenie, în care s-a promis că se vor „spăla, igieniza, vopsi și repara toate punctele de lucru din oraș”.
După aproape două săptămâni de la anunțarea campaniei, lucrurile nu s-au schimbat în vreun fel, cu excepția curățeniei care s-a efectuat în toate punctele, condițiile de muncă au rămas aceleași, nici urmă de vopsea nouă, și nici urmă de tarabe schimbate. Lucrătorii susțin că autoritățile le-au promis că tarabele vechi vor fi înlocuite cu altele noi, dar nu știu exact când, unii zic în vară, alții spun că la sfârșitul toamnei, alții dau vina pe vremea rea.
„Vor să ne schimbe tarabele, ele deja sunt deteriorate și le-a trecut demult și termenul de garanție. Ar trebui obligatoriu să le schimbe, au zis că vara asta, sau toamna, până la sfârșitul toamnei acesteia”, spune Cristina S., care lucrează de ani buni în Piața din Alexandru.
Majoritatea producătorilor par deja resemnați și ideea unor noi tarabe li se pare ceva desprins dintr-un roman fantastic. Pentru a reuși să adune un ban grămadă, aceștia improvizează și se descurcă cu ce au la îndemână.
„Ne-au spus că le schimbă, că deja sunt într-o stare jalnică, mai improvizăm noi, ne facem singuri spațiu ca să ne putem desfășura activitatea. Taraba e micuță, îngustă, și mai punem pe la margine câte o cutie sau lădițe ca să se mărească. Vara trebuie să ne aducem umbrele ca să avem umbră, iar iarna stăm cu multe haine pe noi ca să nu înghețăm”, declară un alt comerciant din Piața Nicolina.
Cristinel Stărică a refuzat să comenteze situația
După ce reporterii BZI au prezentar dezastrul piețelor din Iași, directorul EcoPiața SA, Cristinel Stărică a susținut că începând cu 14 martie 2022 se va desfășura o campanie de primăvară, unde vor fi luate în calcul atât salubrizarea piețelor, cât și renovarea lor.
„În funcție de condițiile meteo, după data de 14 martie, vom demara activitatea de curățenie de primăvară în cadrul căreia vor fi executate operațiuni de spălare, igienizare, reparații/ vopsitorie în toate punctele de lucru”, declara atunci Cristinel Stărică.
Până miercuri, 23 martie 2022, în Piața Alexandru cel Bun, Piața Nicolina, Piața Independenței și Hala Centrală nu au fost efectuate niciun fel de lucrări de reparație și renovare. Unicul aspect pozitiv ar fi acela că s-au igienizat toate punctele de lucru.
Unii lucrători comerciali din piețele ieșene susțin că principalul motiv al „întârzierii” lucrărilor de renovare, ar fi neglijența autorităților competente, și în niciun caz vreme rea.
„S-a spălat pe jos, s-a curățat. Nu au schimbat tarabele. Dau vina pe faptul că a fost frig, că vremea rea i-a împiedicat… Am auzit că la sfârșitul toamnei, dacă avem noroc, le schimbă!”, susține un comerciant din Piața Alexandru cel Bun.
Directorul EcoPiața SA, Cristinel Stărică, a refuzat să comenteze situația, după mai multe încercări de a fi contactat de către reporterii BZI.
Indiferent de motivele și piedicile care au încetinit lucrările de renovare, situația este oricum tristă și dură pentru producătorii care sunt hrăniți cu speranțe false și sunt nevoiți să-și petreacă zilele acolo, fără a avea măcar niște condiții decente de muncă.