Nu există criză economică în Iași, sau în alte județe din România, o arată Institutul Național de Statistică (INS). Institutul, nu numai că infirmă existența crizei imobiliară, ci explică faptul că volumul lucrărilor a crescut în ultima perioadă.
Asta în condiţiile în care o statistică recentă plasa municipiul Iași în topul creșterilor la nivel național. După ce, pe tot parcursul lui 2021, creşterile au fost importante şi progresive, de la lună la lună, trendul crescător se va intensifica anul viitor la nivelul întregii industrii imobiliare.
Criza imobiliară nu există în Iași, sau în alte județe din România
Într-o analiză recentă a pieței de construcţii se arată că nu există nicio criză imobiliară din Iași. Ba mai mult, la nivel de țară există o creștere a construcției de imobile, semn că cererea rămâne în continuare ridicată. Datele sunt culese de INS la nivelul lunii iunie și arată că volumul de construcții a crescut, față de luna mai a aceluiași an cu 7,2%. Același institut publică faptul că, față de luna iunie 2021, nivelul a crescut cu 7,1%, în contextul în care în iunie 2021, nu mai existau prea multe restricții pandemice și nu exista nici război în vecinătatea țării. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, comparativ cu același interval din perioada 2021, volumul a crescut cu 4,3%, iar că serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, cu 1,9%.
” Că serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 4,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,2%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 13,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,2%. Construcţiile inginereşti au rămas la acelaşi nivel”, arată INS.
Totodată, dacă analizăm diferențele dintre ianuarie – iunie 2022 și ianuarie – iunie 2021, observăm că volumul lucrărilor de construcţii, că serie brută, a crescut, pe total, cu 4,3%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,9%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%, informează playtech.ro.
Iașul rămâne în topul orașelor atractive din punct de vedere al investițiilor imobiliare
Strict la nivel de municipiu, Iașul rămâne în topul orașelor atractive din punctul de vedere al unor investiții imobiliare. Municipiul Iași îşi consolidează poziţia pe piaţa imobiliară din România, iar apartamentele din zona centrală și cea ultracentrală au o valoare medie de listare de 1.650 de euro pe metru pătrat util, după un avans trimestrial de 3,1% și unul anual de 7,4%. În arealul semicentral, o asemenea locuință este scoasă la vânzare pentru 1.150 de euro pe metru pătrat, după o creștere de 2,1% la trei luni și, respectiv, 5,2% la 12 luni.
În cartierele mărginașe, suma medie solicitată de proprietari este 1.130 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,9% față de trimestrul anterior și, respectiv, cu 6,1% față de T3 2020. Așadar, criza imobiliară din Iași nu există, iar constructorii vor demara proiecte imobiliare pentru că cererea rămâne în continuare una mare.
Asta este o veste buna pentru ca nu vor exista someri pe piata constructiilro din tara
Iașul este din ce în ce mai căutat de studenți, tineri, investitori, străini și turiști!
E normal din moment ce 95% dintre cei care cumpără sunt videochatiste și bombardieri care spală bani.
Dacă Iașiul a devenit gunoierul Moldovei.
comisioane de 100% ???!!!!!!!!!!!!!!! O porcarie de agenti imobiliari !!!!!!!!!