Piețele agroalimentare din Iași încă arată într-un mod deplorabil și în anul 2025. Este posibil ca Primăria Iași să includă modernizarea pieței din Alexandru Cel Bun în proiectul de buget pentru anul acesta. Deși în țările civilizate aceste spații sunt complet modernizate pentru a oferi atât clienților, cât și comercianților cele mai bune condiții, în Iași nu se poate discuta despre acest lucru.
Ieșenii sunt nemulțumiți de piețele agroalimentare din Iași
Nemulțumirile ieșenilor cu privire la piețele agroalimentare din Iași sunt aceleași de ani de zile, iar primăria nu face nimic pentru a le moderniza. Prețurile chiriilor nu reflectă condițiile care li se oferă comercianților, iar nu numai aceștia sunt afectați, ci și clienții.
„Nu arată prea bine, chiar deloc, nu doar aici la Hală, ci în general. Cred că deja știm că nu o să se facă nimic concret, ei au doar planuri mereu, și atât. Este apă, fecalele de la păsări s-au făcut ca un strat, deci nu știu cum și cât de des se adună de nu au putut să curețe. Merg la piață, cumpăr de la ei, uneori nu produse foarte bune, dar mă gândesc și la condițiile în care vând și stau în frig. Vine primăvara de acum, dar nu poți sta chiar așa în ger, te îmbolnăvești, este extrem de important să facă odată ceva”, a spus Sandra G., o ieșeancă.
Ieșenii consideră că, pe lângă condițiile insalubre din piețe, o altă problemă ar fi reprezentată de intermediarii care nu ar trebui să existe în locații, ci să fie acceptați doar producătorii locali care au muncit pentru ceea ce expun pe tarabe.
„Merg mai rar la piață și arată cât de cât binișor. În primul rând, cred că cel mai bine le-ar fi piețelor din Iași să nu mai existe intermediari, practic niște țigani. Câștigă intermediarii, nu țăranul care muncește. Nu este o problemă la Iași, ci în toată România, cu intermediarii, mai ales în piețe. Ei nu muncesc nimic, iau de la săraci și aduc la tarabă. Eu sunt un agronom și am muncit la legume, deci pot să îmi dau seama cum este să produci legume. Trebuie o piață acoperită, cum este aia de lactate din Alexandru, deci ceva acoperit, să nu se împrăștie mizeria de aici, acolo, și noi, dar și piețarii să stea la cald” , a spus Vasilica Leonte, o pensionară din Iași.
Piața din Alexandru Cel Bun este singura care ar putea fi modernizată
Singura piață agroalimentară care are mai multe șanse să fie modernizată anul acesta este cea din cartierul Alexandru Cel Bun. Înființată în anul 1970, aceasta a suferit mai multe etape de modernizare, ultima fiind reprezentată de modernizarea halei de produse lactate. Suprafața totală a acesteia este de 9.860,77 metri pătrați. Municipalitatea ieșeană a contractat, prin achiziție directă, serviciile de proiectare a parcării supraterane și a pieței, planul având o valoare de 230 de mii de lei, fără TVA. Contractul a fost semnat cu firma Sigm Home Projects SRL, administrată de Elena Teslărașu.
„Lucrările de modernizare o să înceapă în momentul în care în bugetul pentru anul 2025 vor apărea primele inițiative de proiect. Deocamdată, proiectul de buget nu a fost finalizat, pentru că nici bugetul național nu a fost adoptat. După adoptarea bugetului național, așa cum a prezentat și primarul într-o conferință de presă, conform legii fiscalității din România, în 45 de zile se votează și bugetele locale. Intenția primăriei este de a depune un proiect de modernizare a acestei piețe și să fie prins în proiectul de buget pentru anul 2025. Încercăm, în acest an, să identificăm resurse financiare în cadrul bugetului și demararea unor studii astfel încât să vedem exact care investiții prioritare trebuie făcute în piețe”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.
În plus, este posibil ca în anul 2025 piața Nicolina să fie mutată într-o altă locație.
„Piețele, le lăsăm așa cum sunt ele și încercăm să le eficientizăm, ceea ce implică și promovare. Avem posibilități de promovare prin curierul din Iași, prin site-ul primăriei, prin Compania de Transport Public. Nu-mi place cum arată piețele, ele ar trebui să arate altfel. Documentația este la Primăria Iași și nu putem să facem o modernizare a piețelor, dar nici nu avem posibilitatea, pentru că nu există posibilitate financiară, doar cu ajutorul primăriei să facem o modernizare a pieței Alexandru Cel Bun și să vedem cum mai facem pentru celelalte piețe, ca să aibă un confort mai bun pentru cei care vând acolo. Este în discuție mutarea pieței Nicolina, tot în apropiere”, au transmis reprezentanții Eco Piața.
Nici în 2025 Primăria Iași nu va investi în modernizarea piețelor agroalimentare. După ce va fi aprobat bugetul național, vor fi demarate studii care să stabilească exact care sunt investițiile prioritare necesare.
Patreaza banutii in conturi, ca anii 2025 si 2026 sunt ani grei, o sa vedeti.
Ce ani grei ,nu vezi ce mașini șanț pe strada